Zapraszam na urodzinową ucztę. Inspiracja – Jamie.
Dorsz w pikantnej posypce, zielone puree, sałatka na ciepło i sos tatarski:
Dorsz:
- 4 polędwiczki z dorsza,
- sól,
- pieprz,
- 1 łyżeczka rozmarynu,
- 2 łyżki oleju rzepakowego.
Pasta:
- 2 ząbki czosnku,
- 8 suszonych pomidorów + 2-3 łyżki oleju spod nich,
- 1/2 pęczka bazylii,
- 1/2 papryczki chili (może być marynowana),
- 40 g startego grana padano,
- sok i skórka z 1/2 cytryny,
- 1 łyżka octu balsamicznego.
Posypka:
- 2 kromki czerstwego chleba lub 2 grzanki,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju spod pomidorów.
Puree:
- 3 ziemniaki,
- 1 brokuł,
- 200 g mrożonego groszku,
- sól,
- pieprz,
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżki oliwy,
- 2 łyżki sosu miętowego lub posiekanej mięty.
Sos:
- 2 ogórki konserwowe,
- 3-4 łyżki majonezu,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- sok i skórka z 1/2 cytryny,
- szczypta słodkiej papryki.
Sałatka:
- 1/2 sałaty lodowej,
- 1 ząbek czosnku,
- kilka plasterków szynki szwarcwaldzkiej,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- 1 łyżka oleju rzepakowego.
Składniki pasty zmiksować i odłożyć. Składniki posypki zmiksować i odłożyć.
Rybę posmarować olejem, doprawić solą, pieprzem i rozmarynem, wstawić pod grill ustawiony na pełną moc na 5 minut. Rybę wyjąć, grubo posmarować pastą i nałożyć posypkę. Ponownie wstawić pod grill i piec 10 minut. Gotowe.
Obrane i pokrojone ziemniaki i pokrojoną drobno łodygę brokuła ugotować w osolonym wrzątku. Gdy warzywa będą prawie miękkie dodać różyczki brokuła oraz groszek – ugotować do miękkości. Warzywa odcedzić, zgnieść niezbyt dokładnie, dodać masło, oliwę i miętę. Doprawić solą i pieprzem. Gotowe.
W małej miseczce wymieszać bardzo drobno pokrojone ogórki, posiekaną natkę i resztę składników sosu. Schłodzić. Gotowe.
Na odrobinie oleju usmażyć pokrojoną w paseczki szynkę szwarcwaldzką. Pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek i pokrojoną grubo sałatę oraz ocet balsamiczny – szybko wymieszać i przełożyć do miski. Gotowe.
To jest pyszne! Naprawdę! Jedzone zarówno u Autorki bloga jak i w domowym zaciszu własnoręcznie robione 😉 Do tego naprawdę szybkie jeśli ma się przygotowane odpowiednio wszystkie składniki 😉 Gorąco polecam!