Tort smakuje doskonale na ciepło i jeszcze lepiej na zimno, z musztardą.
Tort ziemniaczany z sosem pieczarkowym:
- ok. 1 kg ziemniaków,
- 4 jajka,
- 2 żółtka,
- 750 g pieczarek,
- 100 g wędzonego boczku,
- 100 g żółtego sera,
- 2 cebule,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
- sól,
- pieprz,
- olej rzepakowy do smażenia,
- masło i bułka tarta do przygotowania tortownicy 24 cm.
Ziemniaki obrać, ugotować i zgnieść – ostudzić. Na oleju zeszklić posiekane cebule i boczek pokrojony w kosteczkę. Cebulę i boczek odłowić i odstawić, a na pozostały tłuszcz wrzucić pokrojone pieczarki – usmażyć na złoto.
Do ziemniaków dodać pieczarki, cebulę z boczkiem, jajka, żółtka, starty ser, posiekaną natkę, gałkę, majeranek, czosnek, sól, pieprz. Masę wymieszać.
Tortownicę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Przelać do niej masę, wygładzić i posypać odrobiną sera. Piec w 200 stopniach przez godzinę. Aby wierzch się zarumienił warto na koniec włączyć grill na pełną moc na ok. 5 minut.
Tort podawać np. z sosem pieczarkowym.
Źródło: klik.