Tort ziemniaczany z sosem pieczarkowym

Tort smakuje doskonale na ciepło i jeszcze lepiej na zimno, z musztardą.

Tort ziemniaczany z sosem pieczarkowym:

  • ok. 1 kg ziemniaków,
  • 4 jajka,
  • 2 żółtka,
  • 750 g pieczarek,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 100 g żółtego sera,
  • 2 cebule,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • masło i bułka tarta do przygotowania tortownicy 24 cm.

Ziemniaki obrać, ugotować i zgnieść – ostudzić. Na oleju zeszklić posiekane cebule i boczek pokrojony w kosteczkę. Cebulę i boczek odłowić i odstawić, a na pozostały tłuszcz wrzucić pokrojone pieczarki – usmażyć na złoto.

Do ziemniaków dodać pieczarki, cebulę z boczkiem, jajka, żółtka, starty ser, posiekaną natkę, gałkę, majeranek, czosnek, sól, pieprz. Masę wymieszać.

Tortownicę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Przelać do niej masę, wygładzić i posypać odrobiną sera. Piec w 200 stopniach przez godzinę. Aby wierzch się zarumienił warto na koniec włączyć grill na pełną moc na ok. 5 minut.

Tort podawać np. z sosem pieczarkowym.

Źródło: klik.

Dodaj komentarz