Ciepłe bułeczki z klopsikami w sosie pomidorowym

Nowa propozycja od Jamiego. Pycha!

Ciepłe bułeczki z klopsikami w sosie pomidorowym:

  • 400 g mielonej wołowiny jak najlepszej jakości,
  • 8 łyżeczek bazyliowego pesto,
  • 400-500 g passaty,
  • 2 kulki mozzarelli,
  • bułeczki,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Mięso zagnieść z połową pesto, solą i pieprzem. Uformować 12 klopsików i usmażyć je na oleju – z wszystkich stron na brązowo. Klopsiki zalać passatą, odrobinkę posolić – gotować 5-10 minut bez przykrycia. Na klopsikach ułożyć plastry mozzarelli – ser ma się rozpuścić od gorąca.

Przekrojone bułeczki podgrzać na patelni lub podpiec w piekarniku pod grillem.

Ciepłe bułeczki posmarować w środku resztą pesto i wypełnić klopsikami z serem i sosem. Mniam 😉

Reklamy

2 myśli w temacie “Ciepłe bułeczki z klopsikami w sosie pomidorowym

  1. Jamie do tego przepisu użył pomidorów w całości z puszki, pomidory zgniótł w rękach. Do sosu wlał dodatkowo trochę serwatki z mozzarellą.
    Wyglądają pysznie 😀

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s