Nowa propozycja od Jamiego. Pycha!
Ciepłe bułeczki z klopsikami w sosie pomidorowym:
- 400 g mielonej wołowiny jak najlepszej jakości,
- 8 łyżeczek bazyliowego pesto,
- 400-500 g passaty,
- 2 kulki mozzarelli,
- bułeczki,
- sól,
- pieprz,
- olej rzepakowy do smażenia.
Mięso zagnieść z połową pesto, solą i pieprzem. Uformować 12 klopsików i usmażyć je na oleju – z wszystkich stron na brązowo. Klopsiki zalać passatą, odrobinkę posolić – gotować 5-10 minut bez przykrycia. Na klopsikach ułożyć plastry mozzarelli – ser ma się rozpuścić od gorąca.
Przekrojone bułeczki podgrzać na patelni lub podpiec w piekarniku pod grillem.
Ciepłe bułeczki posmarować w środku resztą pesto i wypełnić klopsikami z serem i sosem. Mniam 😉
Jamie do tego przepisu użył pomidorów w całości z puszki, pomidory zgniótł w rękach. Do sosu wlał dodatkowo trochę serwatki z mozzarellą.
Wyglądają pysznie 😀
Na szczęście przepisów Jamiego nie trzeba odtwarzać 1:1 i zawsze można coś pozmieniać. Pozdrawiam.