Miodowy tort z kremem krówkowym

Miodowy tort z kremem krówkowym:

Placki:

  • 400 g mąki,
  • 50 g masła,
  • 3 łyżki miodu,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 żółtka,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 6 łyżek śmietany 18%.

Krem budyniowy:

  • 400 ml mleka,
  • 1 budyń waniliowy – proszek,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 żółtka,
  • 100 g masła.

Krem krówkowy:

  • 400 g masy krówkowej/kajmakowej,
  • 100 g masła.

Dodatkowo:

  • prażone płatki migdałów do dekoracji.

Przygotować placki: rozpuścić masło z miodem i cukrem – ostudzić. Mąkę wymieszać z żółtkami, masą miodową, sodą rozpuszczoną w śmietanie – wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na 6 równych kulek, rozwałkować placki o średnicy mniej więcej 24 cm, przełożyć na blaszki wyłożone pergaminem i nakłuć gęsto widelcem. Piec w 180 stopniach przez 10-12 minut, do zarumienienia. Upieczone placki położyć jeden na drugim, zawinąć w folię i odstawić na kilka godzin.

Przygotować krem budyniowy: połowę przygotowanego mleka zagotować z cukrem, drugą połowę wymieszać z proszkiem budyniowym i rozbełtanymi żółtkami. Do gotującego się mleka powoli wlać budyń cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje wyłączyć ogień, masę całkowicie wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać budyń, ciągle miksując. Gładką masę schłodzić.

Przygotować krem krówkowy: masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać kajmak. Gładką masę schłodzić.

Składanie tortu: pierwszy placek, 1/3 kremu budyniowego, drugi placek, 1/4 masy krówkowej, trzeci placek, 1/3 kremu budyniowego, czwarty placek, 1/4 kremu krówkowego, piąty placek, 1/3 kremu budyniowego, szósty placek, pozostały krem na wierzch i boki tortu. Wierzch posypać uprażonymi płatkami migdałów.

Tort schłodzić. Najlepiej smakuje po 1-2 dniach, gdy placki zmiękną od kremów.

Źródło: klik.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s