Pieczony łosoś z zabójczymi ziemniakami i sałatą

Pieczony łosoś z zabójczymi ziemniakami i sałatą:

  • 4 kawałki łososia po ok. 150 g,
  • oliwa,
  • kilka gałązek rozmarynu,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 łyżeczka musztardy dijon,
  • oliwa extra vergine,
  • 2 łyżki octu z białego wina,
  • 2 sałaty rzymskie lub 1/2 lodowej,
  • 6 łyżek jogurtu greckiego,
  • 1/2 pęczka koperku,
  • 100 g fety,
  • 1/2 cytryny,
  • sól,
  • pieprz.

Łososia posmarować oliwą, doprawić solą, pieprzem i igiełkami rozmarynu, wstawić pod grill i piec ok. 20-25 minut. Przed podaniem skropić cytryną. Gotowe.

Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki, ugotować w osolonym wrzątku i odcedzić. Lekko ostudzić i wymieszać z sosem przygotowanym z jogurtu, oliwy extra vergine, octu, soli, pieprzu i posiekanego koperku. Dodać pokruszoną fetę. Gotowe.

Sałatę umyć, osuszyć, porwać i wymieszać z dressingiem przygotowanym z musztardy, oliwy extra vergine, octu, soli i pieprzu. Gotowe.

Dodaj komentarz