Pieczony łosoś z zabójczymi ziemniakami i sałatą:
- 4 kawałki łososia po ok. 150 g,
- oliwa,
- kilka gałązek rozmarynu,
- 1 kg ziemniaków,
- 1 łyżeczka musztardy dijon,
- oliwa extra vergine,
- 2 łyżki octu z białego wina,
- 2 sałaty rzymskie lub 1/2 lodowej,
- 6 łyżek jogurtu greckiego,
- 1/2 pęczka koperku,
- 100 g fety,
- 1/2 cytryny,
- sól,
- pieprz.
Łososia posmarować oliwą, doprawić solą, pieprzem i igiełkami rozmarynu, wstawić pod grill i piec ok. 20-25 minut. Przed podaniem skropić cytryną. Gotowe.
Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki, ugotować w osolonym wrzątku i odcedzić. Lekko ostudzić i wymieszać z sosem przygotowanym z jogurtu, oliwy extra vergine, octu, soli, pieprzu i posiekanego koperku. Dodać pokruszoną fetę. Gotowe.
Sałatę umyć, osuszyć, porwać i wymieszać z dressingiem przygotowanym z musztardy, oliwy extra vergine, octu, soli i pieprzu. Gotowe.