Wolno pieczona wołowina z rumianymi ziemniakami i sosem porzeczkowym

Inspiracja – Jamie.

Wolno pieczona wołowina z rumianymi ziemniakami i sosem porzeczkowym:

  • 1,5 kg wołowiny (u mnie tzw. myszka),
  • olej rzepakowy,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżeczki musztardy (u mnie figowa),
  • kilka gałązek rozmarynu,
  • 1 kg ziemniaków,
  • oliwa,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki dżemu porzeczkowego,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • sól,
  • pieprz.

Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć grube plastry obranych cebul i skropić je olejem.

Mięso solidnie doprawić solą, pieprzem i usmażyć na oleju z wszystkich stron na brązowo, żeby wszystkie pory się zamknęły. Wołowinę przełożyć na cebule wraz z tłuszczem z patelni, posmarować musztardą i posypać połową rozmarynu. Mięso przykryć i piec 4 godziny w 170 stopniach. W połowie pieczenia mięso polać wytopionymi sokami. Gotowe mięso wyłowić na talerz i przykryć, by odpoczęło, następnie poszarpać widelcem na włókna.

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonym wrzątku niemal na miękko. Odcedzić, przełożyć na blaszkę przykrytą pergaminem, wymieszać z oliwą, solą, pieprzem i resztą rozmarynu. Upiec pod grillem na ciemnozłoto.

Cebulowy sos spod mięsa przełożyć na patelnię, posypać mąką, dodać dżem i ocet oraz troszkę wrzątku – mieszać i smażyć, aż sos zgęstnieje. Gotowe.

Jedna myśl w temacie “Wolno pieczona wołowina z rumianymi ziemniakami i sosem porzeczkowym

Dodaj komentarz