Sandwich z klopsikami, boczkiem i dwiema super sałatkami:
Klopsiki:
- kilka gałązek bazylii,
- 500 g mielonej wołowiny,
- 1 łyżka musztardy,
- skórka z 1/2 cytryny,
- 1 duże jajko,
- sól,
- pieprz.
Sałatka nr 1:
- 1/3 czerwonej kapusty,
- 1 czerwona cebula,
- kilka gałązek mięty,
- 1 mała papryczka chili bez pestek,
- 1 duża cytryna,
- sól,
- pieprz.
Sałatka nr 2:
- 1 ogórek,
- 1 pomidor,
- 1 awokado,
- kilka gałązek bazylii,
- 1/3 sałaty lodowej,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżka octu z czerwonego wina,
- 1/2 opakowania fety.
Oraz:
- olej rzepakowy,
- kilka plasterków wędzonego boczku,
- 3 ciabatty,
- kawałek dobrego żółtego sera.
Sałatka nr 1: Kapustę drobno posiekać, dodać pokrojoną w pióra cebulę i drobno posiekane chili. Doprawić solą, pieprzem, posiekaną miętą – zalać sokiem wyciśniętym z cytryny – pougniatać wszystko mocno dłońmi i odstawić.
Sałatka nr 2: Wymieszać obrane i pokrojone w kostkę – awokado, pomidora, ogórka. Dodać pokrojone sałatę i fetę. Doprawić listkami bazylii, musztardą i octem – wymieszać i odstawić.
Klopsiki: Liście bazylii posiekać i wymieszać z resztą składników – doprawić. Wilgotnymi dłońmi uformować klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Smażyć je na oleju, aż będą ciemnobrązowe i chrupiące z wszystkich stron.
Ciabatty rozkroić i podgrzać w piekarniku. Boczek usmażyć na chrupko. Ser pokroić w plastry.
Wszystkie składniki podać na stół, by każdy mógł sam skomponować swojego sandwicha.