Oto zdrowsza, bo pieczona, wersja kotletów de volaille proponowana przez Jamiego w jego książce „Gotuj zdrowo dla całej rodziny”. Przepis wypróbowałam i polecam. Dodatkowym plusem obiadu okazała się zasiana i zerwana własnymi rękami fasolka szparagowa podana w towarzystwie innych warzyw. Mówię serio – niebo!
Pieczone de volaille z gotowanymi warzywami:
- 4 piersi z kurczaka,
- 1 ząbek czosnku,
- 100 g kremowego serka,
- skórka z 1 cytryny,
- 1 szklanka startego grana padano,
- 3 gałązki natki,
- 1 szklanka bułki tartej,
- oliwa,
- 50 g mąki,
- 1 jajko,
- sól,
- pieprz,
- młode warzywa – ziemniaki, fasolka szparagowa, groszek, marchew itp.
- 1 garść szczypiorku,
- oliwa (zdrowo) lub masło z bułką tartą (tradycyjnie) do polania warzyw.
Serek wymieszać z posiekanym czosnkiem, skórką z cytryny, 2 łyżkami grana padano, posiekaną natką. Piersi umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. W najgrubszej części każdej piersi zrobić ostrym nożem szczelinę i wypełnić ją serkiem. Zacisnąć krawędzie mięsa, by się zlepiły.
Bułkę tartą zmiksować z resztą grana padano i 2 łyżkami oliwy.
Piersi panierować kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce z serem. Kotlety ułożyć na blaszce posmarowanej odrobiną oliwy. Piec w 180 stopniach przez 30 minut, aż będą rumiane i gotowe w środku.
Młode warzywa ugotować al dente i odcedzić.
Kotlety podawać z warzywami posypanymi posiekanym szczypiorkiem i skropionymi oliwą lub stopionym masłem.
Prezentuje się bardzo apetycznie 🙂