Sernik z wanilią, białą czekoladą i borówkami

Miał być z jagodami, ale jest z borówkami. I jest pyszny!!! Koniecznie!!!

Sernik z wanilią, białą czekoladą i borówkami:

  • 200 g herbatników,
  • 1 czubata łyżka kakao,
  • 50 g gorzkiej czekolady,
  • 7 łyżek masła,
  • 1 kg twarogu,
  • 300 g białej czekolady,
  • 1 łyżka esencji waniliowej,
  • 300 g borówek amerykańskich lub jagód (lub innych owoców jagodowych),
  • 1/3 szklanki cukru pudru,
  • 2 białka,
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej.

Herbatniki zmiksować na drobne okruchy, dodać kakao i gorzką czekoladę roztopioną z masłem – wymieszać. Tak przygotowanym „mokrym piaskiem” wylepić całe dno i boki do połowy tortownicy o średnicy 24 cm (wcześniej blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia). Wstawić do lodówki.

Twaróg wymieszać łyżką ze stopionymi białymi czekoladami, wanilią, cukrem pudrem, białkami i mąką ziemniaczaną. Masę serową przelać na ciasteczkowy spód, wyrównać i posypać borówkami – lekko przyklepać.

Piec w 150 stopniach przez 1 godzinę, potem włączyć termoobieg i dopiec jeszcze ok. 30 minut – aż patyczek włożony w masę serową będzie po wyjęciu wilgotny, ale nie oblepiony serem. Wyłączyć piec i wystudzić w nim sernik. Gdy będzie chłodny schować go na kilka godzin do lodówki.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s