Meksykańska sałatka cesarska Jamiego Olivera

cesarskaTo, że nie lubimy anchois, nie przeszkodziło mi w przygotowaniu tej zabójczo pysznej sałatki Jamiego. Jest w niej wszystko to, co polubiliśmy dzięki gotowaniu z książkami i programami Jamiego – awokado, połączenie soczystego kurczaka z chrupiącym boczkiem oraz kolory, kolory, kolory!

P.S. Ja chcę już wiosenno-letnie światło do zdjęć!!!

Meksykańska sałatka cesarska Jamiego (z moimi niewielkimi zmianami):

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne,
  • 2 łyżeczki oregano,
  • oliwa,
  • 1 sałata rzymska lub 1/2 lodowej,
  • 1 ogórek wężowy,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • kilkanaście czarnych oliwek,
  • 1 bardzo dojrzałe awokado,
  • 1/2 szklanki startego parmezanu lub grana padano,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego,
  • sól,
  • 1 cytryna,
  • 1 łyżka sosu worcester,
  • 3 łyżki oliwy extra vergine,
  • kilka plasterków boczku,
  • chleb do podania.

Mięso umyć, osuszyć i doprawić solą, pieprzem cayenne i oregano. Piersi ułożyć między arkuszami pergaminu i rozbić wałkiem tak, by kurczak miał wszędzie taką samą grubość (ok. 1,5 cm). Mięso smażyć 3-4 minuty z każdej strony. Obok usmażyć także plastry boczku.

Na dużym talerzu wymieszać poszarpaną sałatę, pokrojone pomidorki, oliwki i ogórka.

Przygotować sos, czyli zmiksować na gładziutko miąższ awokado, sok z całej cytryny, połowę sera, sos worcester, czosnek, oliwę extra vergine, jogurt i dużo soli (zamiast anchois).

Do warzyw dodać pokrojone w paski boczek i kurczaka. Wszystko polać sosem i posypać resztą sera. Podawać z chrupiącym chlebem lub grzankami. Gotowe!!!

Dodaj komentarz