Prosta zupa z zielonego groszku z zaskakującymi grzankami

zupagroszkowaPrzygotowanie tej pięknie zielonej zupy trwa tylko chwilę, ale podając do niej zaskakujące grzanki z szynką i jabłkiem, będziecie mogli się pochwalić wyjątkowo efektownym posiłkiem.

Inspiracja – Jamie. Sporo moich modyfikacji.

Zupa z zielonego groszku z grzankami:

  • 1 fenkuł,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 por (biała i jasno zielona część),
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • oliwa,
  • 400 g mrożonego groszku,
  • 1 i 1/2 l bulionu warzywnego,
  • 1/2 pęczka mięty,
  • sól,
  • pieprz,
  • jogurt i oliwa do podania.

Grzanki:

  • kilka kromek z bagietki,
  • 1 zielone jabłko,
  • kilka plasterków wędzonej szynki,
  • 1 szklanka startego cheddara,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • oliwa.

Na oliwie zeszklić posiekanego pora, czosnek, fenkuł i selera. Dodać groszek i bulion oraz miętę – gotować, aż warzywa będą miękkie. Zupę zmiksować i doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem udekorować jogurtem i oliwą.

Kromki bagietki skropić oliwą, na każdej ułożyć porcję sera oraz pokrojone w paseczki – szynkę i jabłko. Wierzch polać miodem i posypać igiełkami rozmarynu – zapiec, by ser się rozpuścił, a pieczywo spiekło.

Dodaj komentarz