Przygotowanie tej pięknie zielonej zupy trwa tylko chwilę, ale podając do niej zaskakujące grzanki z szynką i jabłkiem, będziecie mogli się pochwalić wyjątkowo efektownym posiłkiem.
Inspiracja – Jamie. Sporo moich modyfikacji.
Zupa z zielonego groszku z grzankami:
- 1 fenkuł,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 por (biała i jasno zielona część),
- 2 łodygi selera naciowego,
- oliwa,
- 400 g mrożonego groszku,
- 1 i 1/2 l bulionu warzywnego,
- 1/2 pęczka mięty,
- sól,
- pieprz,
- jogurt i oliwa do podania.
Grzanki:
- kilka kromek z bagietki,
- 1 zielone jabłko,
- kilka plasterków wędzonej szynki,
- 1 szklanka startego cheddara,
- 2 łyżki miodu,
- 2 gałązki rozmarynu,
- oliwa.
Na oliwie zeszklić posiekanego pora, czosnek, fenkuł i selera. Dodać groszek i bulion oraz miętę – gotować, aż warzywa będą miękkie. Zupę zmiksować i doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem udekorować jogurtem i oliwą.
Kromki bagietki skropić oliwą, na każdej ułożyć porcję sera oraz pokrojone w paseczki – szynkę i jabłko. Wierzch polać miodem i posypać igiełkami rozmarynu – zapiec, by ser się rozpuścił, a pieczywo spiekło.