Chowder z indyka – z batatem, kukurydzą i boczkiem

chowderzindykiemNie wiecie co zrobić z resztkami gotowanego lub pieczonego indyka (lub kurczaka)? Ja, z ręką na sercu, polecam ten smakowity chowder ze świątecznej książki Jamiego. Już dawno nie jadłam tak konkretnej, bogatej w smaki zupy. Cudowna! (sporo moich zmian).

Chowder z indyka – z batatem, kukurydzą i boczkiem:

  • mięso obrane z prawie całego ugotowanego lub upieczonego udźca indyka,
  • 1 duża cebula,
  • 2 marchewki,
  • 1 duży batat,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • 8 plastrów wędzonego boczku,
  • 400 g mrożonej kukurydzy,
  • 100 ml śmietany 18%,
  • sól,
  • pieprz cayenne,
  • krakersy do podania,
  • ok. 1 i 1/2 l bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 1 łyżka oliwy.

W rondlu rozgrzać łyżkę oliwy i na niej usmażyć boczek – na chrupko. Boczek odłowić na ręcznik papierowy, a następnie pokruszyć – odstawić na później.

Na wytopiony z boczku tłuszcz wrzucić pokrojoną w kosteczkę cebulę, marchew, batata – zeszklić. Całość zalać bulionem, dodać kukurydzę i gotować do miękkości warzyw. Do zupy dodać zahartowaną śmietanę – doprawić solą i pieprzem cayenne. Zupę rozdrobnić blenderem – ale nie na zupełny krem – niech trochę składników pozostanie w całości. Do tak przygotowanej zupy dodać posiekaną natkę oraz podzielone dłońmi kawałki mięsa – zagotować.

Porcje zupy podawać posypane boczkiem z krakersami.

Dodaj komentarz