Wiśniowe oponki na śniadanie

oponki1Dla fanów francuskich grzanek, którzy mają ochotę na coś ciut bardziej szalonego, ale równie pysznego. Inspiracja – Jamie.

Wiśniowe oponki na śniadanie:

  • 100 g suszonych wiśni,
  • 100 g mąki pszennej razowej,
  • 100 g mąki pszennej zwykłej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 30 g mielonych migdałów,
  • 1 szczypta soli,
  • 70 ml wody,
  • 1 jajko,
  • masło klarowane do smażenia,
  • do podania: jogurt, wiśnie w syropie, cynamon, miód.

Zmiksować suszone wiśnie z mąkami, proszkiem, migdałami, jajkiem, solą i wodą. Wyrobić ciasto, w razie potrzeby podsypując je mąką. Ciasto rozwałkować na placek grubości ok. 2 cm. Dużą szklanką wykroić kółka, a w nich za pomocą kieliszka mniejsze kółeczka. Skrawki ciasta zagniatać i wałkować, a następnie wykrawać kolejne oponki, aż do wyczerpania ciasta.

Przygotowane oponki wrzucić na wrzącą wodę i gotować 5 minut, w połowie czasu odwracając je na drugą stronę. Oponki wyłowić. W dużej patelni rozgrzać masło klarowane i na nim usmażyć oponki z obu stron, aż będą chrupiące i rumiane (w sumie ok. 10 minut).

Usmażone oponki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i nałożyć na talerze. Podawać z jogurtem, miodem, wiśniami w syropie i cynamonem.

oponki2

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s