Kolejna świetna wersja obiadu bez grama mięsa. Od Jamie’go – z moimi zmianami. Bardzo kolorowa, bardzo sycąca i naprawdę łatwa do przygotowania. Może nie do końca fotogeniczna, ale trudno. Smakowała znakomicie!
Ciecierzyca w sosie bbq z serowymi grzankami i batatami:
- 1 czerwona cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/2 papryczki chili,
- 1 duża marchewka,
- oliwa,
- 1 łyżeczka wędzonej papryki,
- 2/3 łyżeczki kuminu rzymskiego,
- 2 duże bataty,
- 500 ml passaty,
- 1 puszka ciecierzycy,
- 50 ml sosu bbq,
- 1 gałązka rozmarynu,
- 1/2 łyżeczki płatków chili,
- 2 ciabatty,
- 40 g żółtego sera,
- ew. jogurt naturalny,
- sól,
- pieprz.
W garnku o grubym dnie rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, marchew, posiekany czosnek i chili bez pestek – zeszklić. Wsypać wędzoną paprykę i kumin – wymieszać, całość dusić 20 minut, aż warzywa zmiękną.
W tym czasie bataty umyć, osuszyć, pokroić na połówki lub ćwiartki, przełożyć do naczynia żaroodpornego, posmarować oliwą, posypać solą, pieprzem i płatkami chili – przykryć folią aluminiową i wstawić do pieca rozgrzanego do 180 stopni – piec do miękkości.
Do uduszonych warzyw dodać passatę, ciecierzycę bez zalewy, sos bbq, sól, pieprz, rozmaryn – wymieszać i dusić do momentu, aż bataty będą gotowe.
Pod koniec pieczenia i duszenia, do pieca wstawić dodatkową blaszkę, a na niej porwane byle jak ciabatty skropione oliwą i posypane startym żółtym serem.
Przed podaniem ciecierzycę można okrasić kleksami jogurtu.