Ciecierzyca w sosie bbq z serowymi grzankami i batatami

Ciecierzyca1Kolejna świetna wersja obiadu bez grama mięsa. Od Jamie’go – z moimi zmianami. Bardzo kolorowa, bardzo sycąca i naprawdę łatwa do przygotowania. Może nie do końca fotogeniczna, ale trudno. Smakowała znakomicie!

Ciecierzyca w sosie bbq z serowymi grzankami i batatami:

  • 1 czerwona cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 papryczki chili,
  • 1 duża marchewka,
  • oliwa,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • 2/3 łyżeczki kuminu rzymskiego,
  • 2 duże bataty,
  • 500 ml passaty,
  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 50 ml sosu bbq,
  • 1 gałązka rozmarynu,
  • 1/2 łyżeczki płatków chili,
  • 2 ciabatty,
  • 40 g żółtego sera,
  • ew. jogurt naturalny,
  • sól,
  • pieprz.

W garnku o grubym dnie rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, marchew, posiekany czosnek i chili bez pestek – zeszklić. Wsypać wędzoną paprykę i kumin – wymieszać, całość dusić 20 minut, aż warzywa zmiękną.

W tym czasie bataty umyć, osuszyć, pokroić na połówki lub ćwiartki, przełożyć do naczynia żaroodpornego, posmarować oliwą, posypać solą, pieprzem i płatkami chili – przykryć folią aluminiową i wstawić do pieca rozgrzanego do 180 stopni – piec do miękkości.

Do uduszonych warzyw dodać passatę, ciecierzycę bez zalewy, sos bbq, sól, pieprz, rozmaryn – wymieszać i dusić do momentu, aż bataty będą gotowe.

Pod koniec pieczenia i duszenia, do pieca wstawić dodatkową blaszkę, a na niej porwane byle jak ciabatty skropione oliwą i posypane startym żółtym serem.

Przed podaniem ciecierzycę można okrasić kleksami jogurtu.

Ciecierzyca2

Dodaj komentarz