Ponownie Jamie. Ponownie Azja.
Słodki kurczak z makaronem i czarną fasolką (z moimi zmianami):
- 4 udka z kurczaka – bez skóry i kości,
- 2 czubate łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków,
- olej rzepakowy,
- 1 łyżka miodu,
- 1/2 ananasa,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżka octu z białego wina,
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej,
- 1 opakowanie makaronu jajecznego – noodli,
- 1 puszka czarnej fasoli,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 1 chili,
- 1 pęczek kolendry,
- 3-4 łyżki sezamu,
- sól,
- pieprz.
Mięso wymieszać z połową przyprawy 5 smaków, solą i pieprzem – odstawić na kwadrans. Kurczaka usmażyć na odrobinie oleju, z wszystkich stron na złoto-brązowo, pod koniec polać miodem i skarmelizować. Wyłączyć ogień i trzymać w cieple.
W międzyczasie makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu i odcedzić.
Ananasa pokroić w kostkę. W miseczce wymieszać sos sojowy, ocet i skrobię. Cebulę, czosnek, chili i marchew obrać i pokroić – w cienkie piórka i w zapałki. W woku rozgrzać trochę oleju i wrzucić warzywa – smażyć na dużym ogniu, aż zmiękną, ale nadal będą jędrne. Pod koniec smażenia dodać ananasa, przygotowaną zalewę octową i makaron – wymieszać i przykryć – dusić 5 minut, aż sos zgęstnieje, a wszystkie smaki się przegryzą. Ew. dodać sosu sojowego.
Na osobnej patelni rozgrzać łyżkę oleju. Fasolę odcedzić i porządnie wypłukać, wrzucić na patelnię z resztą przyprawy 5 smaków – smażyć często mieszając, aż fasolka popęka i zrobi się chrupiąca.
Makaron z warzywami w sosie podawać z wyjętym z ciepła, pokrojonym w paski kurczakiem. Danie posypać fasolką, uprażonym sezamem i listkami kolendry.