Kurczak po hiszpańsku

Kurczak po hiszpańsku:

  • 9 podudzi z kurczaka,
  • 1 pikantne chorizo,
  • 2 cebule,
  • 2-3 papryki w dowolnych kolorach,
  • 5-6 ząbków czosnku,
  • 500 ml passaty,
  • 1/2 słoiczka zielonych oliwek,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • do smaku: sól, pieprz, słodka wędzona papryka, czosnek granulowany, mieszanka suszonych ziół (greckie, włoskie, hiszpańskie), dla odważnych dodatkowe tabasco.

Kiełbasę obrać z jelita i pokroić w plasterki, usmażyć na chrupko na głębokiej patelni bez dodatku tłuszczu, bo chorizo ma go w sobie wystarczająco dużo. Chorizo zdjąć z patelni, odłowić połowę wytopionego tłuszczu, a na pozostały wrzucić umyte i osuszone podudzia – lekko je posolić i smażyć, aż się zezłocą. Mięso zdjąć z patelni i następnie przesmażyć pokrojone w pióra cebule. Gdy zaczną się szklić dodać ocet, wymieszać i zgasić płomień.

W garnku rzymskim (wcześniej namoczonym zgodnie z instrukcją) lub w naczyniu żaroodpornym wymieszać usmażone chorizo, kurczaka, octową cebulę, obrane, wydrylowane i grubo posiekane papryki, posiekany czosnek, passatę, miód, sos sojowy i wszystkie sypkie przyprawy. Z solą i tabasco najlepiej się wstrzymać, gdyż po upieczeniu mogą się okazać zbędne. Naczynie przykryć i piec w 200 stopniach przez ok. 1,5-2 h. Następnie zdjąć przykrywkę i piec dodatkowe 15 minut, aż wierzch potrawy się zarumieni, a nadmiar sosu odparuje.

Przed podaniem należy dodać pokrojone oliwki i skosztować dania, po czym ewentualnie doprawić solą i tabasco. Podawać z ryżem i lekką sałatką.

Dodaj komentarz