Trochę inne placki ziemniaczane, trochę inna sałatka, trochę inna salsa. Razem – obłęd 😉 Inspiracja – Jamie.
Placki ziemniaczano-łososiowe, zielona sałatka z fetą i paprykowa salsa:
Placki:
- 250 g ziemniaków,
- 250 g batatów,
- 250 g filetu z łososia,
- 1 jajko,
- sól,
- pieprz,
- 1/3 łyżeczki kuminu rzymskiego,
- oliwa do smażenia.
Sałatka:
- 1/2 sałaty lodowej,
- 1 ogórek wężowy,
- 1 duża garść listków mięty,
- 1/2 opakowania fety,
- 1 mały jogurt naturalny,
- 1 łyżeczka musztardy dijon,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- sól,
- pieprz.
Salsa:
- 1/2 czerwonej papryki,
- 1/2 zielonej papryki,
- 1/2 żółtej papryki,
- oliwa,
- 1 łyżeczka sosu tabasco chipotle.
Papryki wypestkować, wysmarować oliwą i upiec pod grillem ok. 15-20 minut, aż skórka sczernienie. Gorące warzywa włożyć do woreczka i związać. Gdy ostygną zdjąć łatwo odchodzącą skórkę. Miąższ pokroić w kosteczkę i wymieszać w misce z sosem chipotle. Salsa gotowa.
Obrane ziemniaki z batatami ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i zgnieść – wystudzić. Rybę ugotować osobno w lekko osolonej wodzie – wystudzić, zdjąć skórę i całe mięso dokładnie zgnieść widelcem, następnie wymieszać z ziemniakami i jajkiem, doprawić solą, pieprzem i kuminem. Z powstałej masy smażyć na oliwie placuszki – z obu stron na złoto. Usmażone placki przełożyć delikatnie na ręcznik papierowy. Gotowe.
W misce wymieszać posiekaną sałatę, ogórka pokrojonego bez skóry i pestek, posiekaną miętę i pokrojoną w kostkę fetę. W miseczce przygotować dressing mieszając jogurt z musztardą, sokiem z cytryny i solą. Sałatkę doprawić dressingiem. Gotowe.