Lasagne z dynią, szpinakiem, serkiem wiejskim i słonecznikiem

Prosta, szybka, smaczna. Uwaga – mięsolubni nie będą nią zachwyceni (wypróbowane na Mężu 😉 )

Inspiracja – Jamie.

Lasagne z dynią, szpinakiem, serkiem wiejskim i słonecznikiem:

  • 9-12 płatów makaronu do lasagne,
  • 2 szklanki puree z dyni (miałam mrożoną, którą ugotowałam, doprawiłam i zblendowałam),
  • 1 opakowanie szpinaku baby,
  • 700 g passaty,
  • 4 ząbki czosnku,
  • płatki chili,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 400 g serka wiejskiego,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • 1 duża garść ziaren słonecznika,
  • sól,
  • pieprz,
  • czarnuszka,
  • oliwa,
  • grana padano.

Na oliwie zeszklić posiekany czosnek, dodać passatę, płatki chili, ocet, sól i pieprz – gotować, aż sok trochę odparuje, a smaki się wyostrzą.

Na dno prostokątnego naczynia żaroodpornego nalać trochę sosu pomidorowego, nałożyć pierwsze trzy płaty makaronu, polać sosem pomidorowym i puree z dyni, ułożyć połowę szpinaku i makaron. Znowu sos, szpinak, makaron i tak dalej, w dowolnej kolejności, do wyczerpania składników. Na wierzchu rozsmarować serek wiejski, całość posypać słonecznikiem, startym grana padano, czarnuszką i igiełkami rozmarynu wymieszanymi wcześniej z odrobinką oliwy.

Piec pod przykryciem ok. 25 minut (aż makaron będzie miękki). Na koniec odkryć danie i zarumienić wierzch lasagne pod grillem.

Dodaj komentarz