Słodki gulasz z kurczakiem i suszonymi śliwkami

gulasz2Jak wyrwać się z rutyny niedzielnych typowo polskich obiadów – pysznych schabowych, pieczonych kurczaków, rolad wołowych? Czasem wystarczy inny zestaw przypraw, może inne dodatki, albo inny sposób podania. Zatem jeśli macie ochotę na treściwy, zimowy, mięsny obiad dla całej rodziny – spróbujcie poniższego gulaszu. Jest dziecinnie prosty do zrobienia i nie wymaga poświęcenia cennych weekendowych godzin na stanie przy kuchennym blacie.

Słodki gulasz z kurczakiem i suszonymi śliwkami:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 3 czerwone papryki,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 papryczki chili,
  • 400 g krojonych pomidorów np. z kartonika (ja użyłam wersji z czosnkiem i oliwą z oliwek),
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 12-16 suszonych śliwek,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • sól,
  • 1 czubata łyżeczka wędzonej papryki,
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu.

W sporym garnku rozgrzać olej i zeszklić na nim pokrojoną w pióra cebulę wraz z posiekanymi drobno czosnkiem i chili. Papryki obrać, wypestkować i pokroić w dużą kostkę, seler pozbawić brzydkich końcówek i pokroić w cienkie kawałki. Do miękkiej cebuli dodać paprykę i seler – dusić kilka minut. Dodać pomidory, ok. 1/2 szklanki wody, wędzoną paprykę, kardamon i troszkę soli, wymieszać i dusić pod przykryciem 15 minut.

Piersi kurczaka umyć, osuszyć i obie przekroić wzdłuż na pół, tak, by powstały cztery zgrabne kotleciki. Mięso można też pokroić w grubą kostkę. Do gulaszu dodać pokrojone śliwki i kurczaka. Mięso ułożyć tak, by w całości było pokryte warzywnymi sokami. Przykryć i dusić ostatnie 15 minut.

Przed podaniem, gulaszu trzeba koniecznie spróbować i doprawić go solą oraz posypać dużą ilością natki pietruszki. Podawać np. z ryżem jaśminowym lub basmati.

gulasz

Jedna myśl w temacie “Słodki gulasz z kurczakiem i suszonymi śliwkami

Dodaj komentarz