Jak wyrwać się z rutyny niedzielnych typowo polskich obiadów – pysznych schabowych, pieczonych kurczaków, rolad wołowych? Czasem wystarczy inny zestaw przypraw, może inne dodatki, albo inny sposób podania. Zatem jeśli macie ochotę na treściwy, zimowy, mięsny obiad dla całej rodziny – spróbujcie poniższego gulaszu. Jest dziecinnie prosty do zrobienia i nie wymaga poświęcenia cennych weekendowych godzin na stanie przy kuchennym blacie.
Słodki gulasz z kurczakiem i suszonymi śliwkami:
- 2 piersi z kurczaka,
- 3 czerwone papryki,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 papryczki chili,
- 400 g krojonych pomidorów np. z kartonika (ja użyłam wersji z czosnkiem i oliwą z oliwek),
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 12-16 suszonych śliwek,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- sól,
- 1 czubata łyżeczka wędzonej papryki,
- 1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu.
W sporym garnku rozgrzać olej i zeszklić na nim pokrojoną w pióra cebulę wraz z posiekanymi drobno czosnkiem i chili. Papryki obrać, wypestkować i pokroić w dużą kostkę, seler pozbawić brzydkich końcówek i pokroić w cienkie kawałki. Do miękkiej cebuli dodać paprykę i seler – dusić kilka minut. Dodać pomidory, ok. 1/2 szklanki wody, wędzoną paprykę, kardamon i troszkę soli, wymieszać i dusić pod przykryciem 15 minut.
Piersi kurczaka umyć, osuszyć i obie przekroić wzdłuż na pół, tak, by powstały cztery zgrabne kotleciki. Mięso można też pokroić w grubą kostkę. Do gulaszu dodać pokrojone śliwki i kurczaka. Mięso ułożyć tak, by w całości było pokryte warzywnymi sokami. Przykryć i dusić ostatnie 15 minut.
Przed podaniem, gulaszu trzeba koniecznie spróbować i doprawić go solą oraz posypać dużą ilością natki pietruszki. Podawać np. z ryżem jaśminowym lub basmati.
Wygląda na bardzo smaczny. 🙂
https://jaglusia.wordpress.com/