Łosoś w chrupiących migdałach

wmigdalachDziś zapraszam na coś bardzo prostego, ale moim zdaniem efektownego. Jak wiadomo – dobrze przyrządzony łosoś zawsze smakuje znakomicie. Ten również. A chrupiące płatki migdałów dodają tylko temu daniu szyku. Smacznego!

Łosoś w chrupiących migdałach:

  • świeży filet z łososia – ok. 220-250 g,
  • 1/2 opakowania płatków migdałów,
  • 2 łyżki gęstej śmietany,
  • 1/2 cytryny,
  • sól,
  • pieprz cytrynowy,
  • oliwa.

Łososia umyć, osuszyć i podzielić na dwie porcje. Oba kawałki natrzeć solą, pieprzem cytrynowym, oliwą i sokiem oraz skórką z cytryny. Rybkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym skórą do dołu i odstawić na 20-30 minut.

Wierzch filetów posmarować szczelnie śmietaną i posypać migdałami. Łososia wstawić do pieca nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Gdy rybka będzie gotowa (ale nadal jędrna), włączyć grill i przyrumienić migdały otulające mięso.

Tak przygotowanego łososia podawać np. z ryżem i mizerią.

Reklamy

One thought on “Łosoś w chrupiących migdałach

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s