Pieczone piersi z kurczaka z odsmażanymi ziemniakami i śmietanowym szpinakiem

Kurczakszpinak2Pyszne i tyle! 😉 Inspiracja – Jamie.

Pieczone piersi z kurczaka z odsmażanymi ziemniakami i śmietanowym szpinakiem:

  • 4 piersi z kurczaka,
  • 1 cytryna,
  • 2 gałązki pomidorków koktajlowych,
  • 1 opakowanie cienkiego boczku/bekonu,
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu,
  • suszone oregano,
  • słodka papryka w proszku,
  • 100 g masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • 700 g małych ziemniaków,
  • 2 listki laurowe,
  • 9 ząbków czosnku,
  • 1 pęczek dymki,
  • 2 gałązki świeżego tymianku,
  • 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej,
  • 400 g młodego szpinaku,
  • 100 ml śmietany 12%,
  • 25 g startego grana padano.

Ziemniaki wyszorować, przekroić na połówki i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedzić.

Kurczaka przyprawić solą, pieprzem, oregano, papryką. Na patelni rozgrzać 1/3 masła i na nim obsmażyć krótko kurczaka na złoto z wszystkich stron. Chodzi tylko o to, by kurczak „się zamknął” i nie wypuszczał soków podczas pieczenia. Mięso przełożyć wraz z wytopionym tłuszczem do naczynia żaroodpornego. Na patelni podsmażyć plastry boczku i również przełożyć je do naczynia, na kurczaka. Przy mięsie ułożyć umyte pomidory i czystą, pokrojoną w ćwiartki cytrynę. Całość posypać posiekaną połową rozmarynu. Piec w 200 stopniach ok. 20 minut.

Na wciąż rozgrzaną patelnię wrzucić 1/3 masła, 6 nieobranych ząbków czosnku, listki laurowe, resztę rozmarynu i ziemniaki. Ziemniaki smażyć aż się ładnie zarumienią i nabiorą aromatu czosnku i ziół.

W sporym garnku lub w woku rozgrzać resztę masła. Dorzucić posiekane dymki i drobno pokrojone 3 ząbki czosnku, a także listki tymianku i gałkę – smażyć 2 minutki. Dodać posiekany szpinak i poczekać aż zwiotczeje. Często mieszać. Na koniec dodać śmietanę i grana padano – zagotować, doprawić solą i pieprzem i gotowe.

W rezultacie na stole powinny wylądować: naczynie z kurczakiem, boczkiem i pomidorkami, półmisek przysmażonych ziemniaków oraz miska kremowego szpinaku. Smacznego!

Kurczakszpinak3

Kurczakszpinak1

2 myśli w temacie “Pieczone piersi z kurczaka z odsmażanymi ziemniakami i śmietanowym szpinakiem

  1. Pingback: Top 5 – czerwiec 2016 | Kultura Kulinarna

Dodaj komentarz