Pyszne i tyle! 😉 Inspiracja – Jamie.
Pieczone piersi z kurczaka z odsmażanymi ziemniakami i śmietanowym szpinakiem:
- 4 piersi z kurczaka,
- 1 cytryna,
- 2 gałązki pomidorków koktajlowych,
- 1 opakowanie cienkiego boczku/bekonu,
- 3 gałązki świeżego rozmarynu,
- suszone oregano,
- słodka papryka w proszku,
- 100 g masła,
- sól,
- pieprz,
- 700 g małych ziemniaków,
- 2 listki laurowe,
- 9 ząbków czosnku,
- 1 pęczek dymki,
- 2 gałązki świeżego tymianku,
- 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej,
- 400 g młodego szpinaku,
- 100 ml śmietany 12%,
- 25 g startego grana padano.
Ziemniaki wyszorować, przekroić na połówki i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedzić.
Kurczaka przyprawić solą, pieprzem, oregano, papryką. Na patelni rozgrzać 1/3 masła i na nim obsmażyć krótko kurczaka na złoto z wszystkich stron. Chodzi tylko o to, by kurczak „się zamknął” i nie wypuszczał soków podczas pieczenia. Mięso przełożyć wraz z wytopionym tłuszczem do naczynia żaroodpornego. Na patelni podsmażyć plastry boczku i również przełożyć je do naczynia, na kurczaka. Przy mięsie ułożyć umyte pomidory i czystą, pokrojoną w ćwiartki cytrynę. Całość posypać posiekaną połową rozmarynu. Piec w 200 stopniach ok. 20 minut.
Na wciąż rozgrzaną patelnię wrzucić 1/3 masła, 6 nieobranych ząbków czosnku, listki laurowe, resztę rozmarynu i ziemniaki. Ziemniaki smażyć aż się ładnie zarumienią i nabiorą aromatu czosnku i ziół.
W sporym garnku lub w woku rozgrzać resztę masła. Dorzucić posiekane dymki i drobno pokrojone 3 ząbki czosnku, a także listki tymianku i gałkę – smażyć 2 minutki. Dodać posiekany szpinak i poczekać aż zwiotczeje. Często mieszać. Na koniec dodać śmietanę i grana padano – zagotować, doprawić solą i pieprzem i gotowe.
W rezultacie na stole powinny wylądować: naczynie z kurczakiem, boczkiem i pomidorkami, półmisek przysmażonych ziemniaków oraz miska kremowego szpinaku. Smacznego!
Pingback: Top 5 – czerwiec 2016 | Kultura Kulinarna
Pyszności, taki obiadek to ja rozumiem 🙂