Groszkowa carbonara

Carbonara1W życiu bym nie pomyślała, że carbonara w wersji groszkowej będzie taka pyszna! Inspiracja – Jamie😉

Groszkowa carbonara (z moimi zmianami):

  • 200 g świeżego lub mrożonego groszku,
  • 1 spora garść płatków migdałów,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 mały pęczek bazylii,
  • 1/2 szklanki startego grana padano,
  • 1 cytryna,
  • 220 g pełnoziarnistego spaghetti,
  • 1 opakowanie cienkich plasterków wędzonego boczku,
  • oliwa,
  • 1 duże jajko,
  • 1 mały kubeczek jogurtu greckiego,
  • sól,
  • płatki chili.

Groszek podgotować minutkę i odcedzić. Migdały uprażyć na suchej patelni. Gdy się zrumienią przełożyć je do rozdrabniacza/malaksera. Dodać obrany czosnek, sól, listki bazylii, grana padano, sok z cytryny (ja dałam też troszkę startej skórki dla ładnego zapachu). Zmiksować pulsacyjnie. Dodać groszek i jeszcze raz niezbyt dokładnie zmiksować.

Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. W międzyczasie na odrobinie oliwy usmażyć na chrupko pokrojony w paseczki boczek. Odłowić go z patelni i ułożyć na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Na patelnię przełożyć połowę groszkowego pesto i podgrzać. W miseczce porządnie rozbełtać jajko z jogurtem. Do podgrzanego groszku dodać ok. 3/4 szklanki wody, w której gotuje się makaron. Spaghetti odcedzić i dodać na patelnię – wymieszać. Wyłączyć ogień, dodać masę jajeczną – wymieszać. Dodać resztę pesto oraz boczek i ostatni raz przemieszać doprawiając całość do smaku.

Carbonarę podawać z listkami bazylii, posypane odrobiną grana padano i płatkami chili.

Carbonara2

2 thoughts on “Groszkowa carbonara

  1. Pingback: Top 5 – czerwiec 2016 | Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s