Pieczone bataty z awokado, warzywnym chili i ryżem

BatatyOstatnio zakochaliśmy się w batatach. To cudowne warzywo za każdym razem urzeka nas pięknym kolorem, kremową konsystencją oraz smakiem, który tak łatwo podkreślić jedynie solą, chili i cytryną. W dzisiejszym przepisie bataty rzeczywiście królują na talerzu i to w nie byle jakim otoczeniu, bo towarzyszą im: pyszna pasta z awokado z kolendrą, pikantne chili i naturalny ryż. Przepis Jamie’go, modyfikacje moje.

Pieczone bataty z awokado, warzywnym chili i ryżem:

  • 2 duże bataty,
  • oliwa,
  • sól,
  • pieprz,
  • płatki chili,
  • jasna część 1 pora,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 chili,
  • 1 łyżeczka kuminu,
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki,
  • 500 ml passaty,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 1 limonka,
  • 1/2 małego kubeczka jogurtu naturalnego,
  • 1 duże lub 2 małe awokado,
  • świeża kolendra,
  • 200 g ryżu naturalnego.

Bataty umyć i przekroić wzdłuż na połówki, posmarować oliwą, przyprawić solą, pieprzem i płatkami chili, ułożyć w naczyniu żaroodpornym skórą do dołu i przykryć. Piec do miękkości w 180 stopniach.

Na odrobinie oliwy zeszklić pokrojonego pora. Dodać zgnieciony czosnek i posiekane chili, doprawić kuminem i wędzoną papryką – smażyć 2 minuty. Wlać passatę i gotować bez przykrycia ok. 10 minut. Dodać odcedzoną fasolę – doprawić solą, pieprzem i sokiem z limonki – gotować jeszcze kilka minut, aż smaki ładnie się przegryzą i połączą, a nadmiar wody odparuje.

Awokado obrać ze skórki i wypestkować, miąższ zgnieść na pastę z dodatkiem soku z limonki, soli i pieprzu oraz płatków chili.

Naturalny ryż ugotować w osolonej wodzie wg wskazówek na opakowaniu (byle nie w woreczku!).

Upieczone bataty ułożyć na talerzach. Na nich położyć dużą porcję awokado i łychę jogurtu – oprószyć wędzoną papryką. Obok nałożyć odcedzony ryż i gorące chili. Udekorować cząstkami limonki i świeżą kolendrą. Gotowe!

One thought on “Pieczone bataty z awokado, warzywnym chili i ryżem

  1. Pingback: Top 5 – marzec 2016 | Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s