Ostatnio zakochaliśmy się w batatach. To cudowne warzywo za każdym razem urzeka nas pięknym kolorem, kremową konsystencją oraz smakiem, który tak łatwo podkreślić jedynie solą, chili i cytryną. W dzisiejszym przepisie bataty rzeczywiście królują na talerzu i to w nie byle jakim otoczeniu, bo towarzyszą im: pyszna pasta z awokado z kolendrą, pikantne chili i naturalny ryż. Przepis Jamie’go, modyfikacje moje.
Pieczone bataty z awokado, warzywnym chili i ryżem:
- 2 duże bataty,
- oliwa,
- sól,
- pieprz,
- płatki chili,
- jasna część 1 pora,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 chili,
- 1 łyżeczka kuminu,
- 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki,
- 500 ml passaty,
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 1 limonka,
- 1/2 małego kubeczka jogurtu naturalnego,
- 1 duże lub 2 małe awokado,
- świeża kolendra,
- 200 g ryżu naturalnego.
Bataty umyć i przekroić wzdłuż na połówki, posmarować oliwą, przyprawić solą, pieprzem i płatkami chili, ułożyć w naczyniu żaroodpornym skórą do dołu i przykryć. Piec do miękkości w 180 stopniach.
Na odrobinie oliwy zeszklić pokrojonego pora. Dodać zgnieciony czosnek i posiekane chili, doprawić kuminem i wędzoną papryką – smażyć 2 minuty. Wlać passatę i gotować bez przykrycia ok. 10 minut. Dodać odcedzoną fasolę – doprawić solą, pieprzem i sokiem z limonki – gotować jeszcze kilka minut, aż smaki ładnie się przegryzą i połączą, a nadmiar wody odparuje.
Awokado obrać ze skórki i wypestkować, miąższ zgnieść na pastę z dodatkiem soku z limonki, soli i pieprzu oraz płatków chili.
Naturalny ryż ugotować w osolonej wodzie wg wskazówek na opakowaniu (byle nie w woreczku!).
Upieczone bataty ułożyć na talerzach. Na nich położyć dużą porcję awokado i łychę jogurtu – oprószyć wędzoną papryką. Obok nałożyć odcedzony ryż i gorące chili. Udekorować cząstkami limonki i świeżą kolendrą. Gotowe!
Pingback: Top 5 – marzec 2016 | Kultura Kulinarna