Turecka pizza – lahmacun

Turecka1Jeśli jeszcze nie macie dość mięsa po świętach, to zapraszam na turecką pizzę – lahmacun. Tradycyjnie, w przepisie jest sporo moich zmian, przez co gwarantuję doskonały efekt obiadowy!

Lahmacun:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 120 ml mleka,
  • 10 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka czarnuszki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki oliwy.

Farsz:

  • 500 g mielonej wołowiny,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 duży pomidor,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 mała cebula,
  • 1 garść świeżej mięty lub kolendry,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1/2 łyżeczki kuminu,
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
  • oliwa,
  • sól,
  • pieprz.

Sos:

  • 1 mały kubeczek jogurtu greckiego,
  • 2 łyżeczki majonezu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 garść koperku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 cytryna.

W ciepłym mleku rozpuścić cukier i drożdże, dodać także łyżkę mąki i wymieszać – odstawić na 5 minut, by drożdże „ruszyły”. W dużej misce wymieszać resztę mąki z solą i czarnuszką. Powoli dodawać rozczyn i oliwę – zagnieść elastyczne ciasto. Uformować z niego kulę, przykryć ściereczką i odstawić na godzinkę, by urosło.

W tym czasie można przygotować sos, czyli wymieszać jogurt z majonezem, zgniecionym ząbkiem czosnku, posiekanym koperkiem, solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Resztę cytryny pokroić w cząstki i podać z gotowym daniem, by każdy mógł sobie skropić swoją porcję pizzy.

W malakserze rozdrobnić obrane i wypestkowane: paprykę i pomidora. Dodać obrany czosnek i cebulę, miętę lub kolendrę oraz koncentrat pomidorowy – ponownie zmiksować. Na odrobinie oliwy podsmażyć kumin i ziarna kolendry, dodać mięso i smażyć, aż nadmiar wody odparuje, a wołowina zacznie ładnie brązowieć. Wtedy dodać warzywną mieszankę i smażyć razem tylko 2 minutki, by odparował nadmiar soków. Wyłączyć ogień, doprawić solą i pieprzem.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na okrągły placek i przełożyć go na wyłożoną pergaminem blaszkę. Ciasto posmarować mięsno-warzywnym farszem i wygładzić. Pizzę piec w 240 stopniach ok. 12-15 minut, aż brzegi ciasta zaczną brązowieć. Trzeba czasem sprawdzić, czy ciasto się nie przypala.

Gorącą pizzę pokroić w trójkąty i podawać z czosnkowym sosem i cytryną.

Turecka2

Jedna myśl w temacie “Turecka pizza – lahmacun

  1. piekłam niedawno turecką pizzę w nieco innym wydaniu, duża ilość mielonego mięsa i aromatyczne przyprawy sprawiają, że smakuje ona zupełnie inaczej niż tradycyjna-włoska; warto spróbować i tej wersji:)

Dodaj komentarz