Razowe babeczki z bananami i rodzynkami

Bananowe3Dzisiejszy deser dedykowany jest wszystkim miłośnikom wilgotnych muffinków z dużą ilością dodatków. Te babeczki nie przypadną jednak do gustu osobom na diecie i tym lubiącym delikatne smaki i lekkie jak puch pszenne wypieki. Myślę, że razowe babeczki z bananami i rodzynkami spełnią swoją rolę zarówno jako deser, jak i jako drugie śniadanie. Zapraszam! (przepis Jamie’go z moimi niewielkimi zmianami).

Razowe babeczki z bananami i rodzynkami:

  • 200 g mąki razowej,
  • 80 g płatków owsianych,
  • 3 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g cukru np. trzcinowego,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 jajko,
  • 35 ml oleju rzepakowego + do posmarowania foremek,
  • 35 ml oleju rydzowego,
  • 175 ml maślanki,
  • 4 banany,
  • 60 g rodzynek.

Banany obrać i zgnieść. W jednej misce wymieszać mąkę, płatki, cukier, proszek do pieczenia i sól. W drugiej ubić jajko, dodać oleje i maślankę, a na koniec również banany. Do suchych składników wmieszać mokre oraz niemal wszystkie rodzynki – szybko i niezbyt dokładnie wymieszać.

12 foremek na babeczki posmarować olejem i napełnić ciastem. Wierzch posypać resztą rodzynek. Piec w 200 stopniach ok. 20-25 minut na złoto. Studzić na kratce.

Bananowe2

Bananowe1

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s