Rotolo z dynią i szpinakiem

RotoloPyszny sposób na wykorzystanie dyni, na którą sezon właśnie trwa. Do przepisu zaczerpniętego z książki Jamie’go, moim zdaniem można użyć zarówno dyni ugotowanej na parze, jak i upieczonej. Byle była zgnieciona na puree i przyprawiona (nie ma nic gorszego od mdłej dyni). Tak czy siak – danie jest świetne.

Rotolo z dynią i szpinakiem Jamie’go (z moimi zmianami):

  • ok. 600 g puree z dyni,
  • 1 czerwona cebula,
  • oliwa,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 500 g mrożonego szpinaku,
  • gałka muszkatołowa,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 700 g passaty,
  • 50 g fety,
  • 20 g grana padano,
  • 200 g mąki,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • pieprz,
  • świeża bazylia do dekoracji.

Mąkę zagnieść z jajkami i szczyptą soli na zwarte ciasto. Zawinąć je w woreczek i odłożyć na czas przygotowywania dodatków.

Puree z dyni (ugotowanej na parze lub upieczonej) doprawić solą i pieprzem. Odsączyć z nadmiaru soku.

Na 2 łyżkach oliwy zeszklić posiekany czosnek, dodać rozdrobniony szpinak, trochę startej gałki muszkatołowej, sól i pieprz – dusić 2 minutki, odlać nadmiar soku.

W garnku nadającym się do trzymania w piecu i na ogniu, na łyżce oliwy zeszklić posiekaną cebulę. Dodać tymianek i wlać passatę – doprawić do smaku i chwilkę dusić.

Ciasto podzielić na wygodne porcje i wałkować na spore i cienkie prostokąty. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć cienki pasek z puree dyniowego, na nim szpinak i pokruszoną fetę. Farsz zawinąć w makaronową roladę, a następnie pociąć ją w ok. 4-5 cm kawałki. Kawałki ułożyć pionowo jeden obok drugiego w garnku z sosem pomidorowym. Tak samo postąpić z całym ciastem i do wykończenia składników. Wierzch dania posypać startym grana padano. Garnek wstawić do nagrzanego do 180 stopni pieca na ok. 35 minut. Przed podaniem udekorować listkami bazylii.

Jedna myśl w temacie “Rotolo z dynią i szpinakiem

Dodaj komentarz