To tak proste danie, że aż miło je przyrządzać. Jędrny ryż, pikantne chorizo, kolorowe warzywa i zimny cydr w kieliszku – wakacje! Przepis – Jamie. Moje zmiany.
Paella z chorizo i kurczakiem:
- 1 chorizo,
- 2 wyluzowane udka kurczaka lub 1 pierś,
- 1 szklanka ryżu do paelli,
- 1 czerwona papryka,
- 1 marchew,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- 1/2 cytryny,
- olej rzepakowy do smażenia,
- 1 szklanka mrożonego groszku,
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku,
- 1 szczypta pieprzu cayenne,
- sól,
- pieprz,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego.
Na łyżeczce oleju usmażyć na rumiano pokrojone w ćwierćplasterki chorizo. Dodać pokrojone drobno – marchew, cebulę, czosnek i łodygi pietruszki. Gdy warzywa się zeszklą dodać pokrojonego w kostkę kurczaka – całość doprawić solą, pieprzem, wędzoną papryką i pieprzem cayenne. Smażyć 5 minut często mieszając. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i koncentrat – wymieszać. Dodać ryż i wymieszać. Danie podlać 2 szklankami wrzątku, zagotować, zmniejszyć ogień i przykryć – dusić do miękkości ryżu, od czasu do czasu mieszając (w razie potrzeby dolać wody). Na 5 minut przed końcem, dodać groszek i wymieszać.
Gotową paellę posypać posiekanymi listkami pietruszki. Podawać z cząstkami cytryny i kieliszkiem zmrożonego cydru.
super danie na stałe zagości w moim menu
wspaniała paella ❤