Kiedy myślałam, że risotto znam już na wylot – znalazłam przepis na to wspaniałe danie ze szpinakiem, groszkiem i serkiem wiejskim. Jest znakomite. Koniecznie! Inspiracja – Jamie. Moje zmiany.
Szpinakowe risotto z serkiem wiejskim:
- 1 cebula,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 1 szklanka ryżu arborio,
- 1/2 szklanki wermutu,
- olej rzepakowy,
- ok. 1,2 l bulionu warzywnego,
- 400 g szpinaku,
- 1 szklanka mrożonego groszku,
- 300 g serka wiejskiego,
- 1/2 pęczka mięty,
- sól,
- pieprz,
- sok z cytryny do smaku,
- grana padano do podania.
Na oleju zeszklić bardzo drobno pokrojone cebulę i selera. Dodać ryż i chwilkę smażyć. Całość zalać winem i odparować. Potem stopniowo dodawać bulionu i gotować, dolewając płynu po chochelce, aż ryż wchłonie wszystko i zmięknie.
Groszek zblanszować wrzątkiem i odcedzić. Serek wiejski zmiksować na gładko z połową groszku, listkami mięty, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Do niemal miękkiego ryżu dodać resztę groszku i posiekany szpinak. Wymieszać i dogotować (jeśli szpinak puści dużo wody – zwiększyć ogień i odparować płyn). Dodać połowę serowej masy, wymieszać, doprawić solą i pieprzem, przykryć i odstawić na 3 minuty.
Porcje risotto podawać z łychą serowej masy posypane startym grana padano i miętą.