Wspaniałe szpinakowe risotto z serkiem wiejskim

Kiedy myślałam, że risotto znam już na wylot – znalazłam przepis na to wspaniałe danie ze szpinakiem, groszkiem i serkiem wiejskim. Jest znakomite. Koniecznie! Inspiracja – Jamie. Moje zmiany.

Szpinakowe risotto z serkiem wiejskim:

  • 1 cebula,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 1 szklanka ryżu arborio,
  • 1/2 szklanki wermutu,
  • olej rzepakowy,
  • ok. 1,2 l bulionu warzywnego,
  • 400 g szpinaku,
  • 1 szklanka mrożonego groszku,
  • 300 g serka wiejskiego,
  • 1/2 pęczka mięty,
  • sól,
  • pieprz,
  • sok z cytryny do smaku,
  • grana padano do podania.

Na oleju zeszklić bardzo drobno pokrojone cebulę i selera. Dodać ryż i chwilkę smażyć. Całość zalać winem i odparować. Potem stopniowo dodawać bulionu i gotować, dolewając płynu po chochelce, aż ryż wchłonie wszystko i zmięknie.

Groszek zblanszować wrzątkiem i odcedzić. Serek wiejski zmiksować na gładko z połową groszku, listkami mięty, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Do niemal miękkiego ryżu dodać resztę groszku i posiekany szpinak. Wymieszać i dogotować (jeśli szpinak puści dużo wody – zwiększyć ogień i odparować płyn). Dodać połowę serowej masy, wymieszać, doprawić solą i pieprzem, przykryć i odstawić na 3 minuty.

Porcje risotto podawać z łychą serowej masy posypane startym grana padano i miętą.

Dodaj komentarz