Już dawno nie przygotowywałam wieloelementowej uczty obiadowej wg wskazówek Jamiego Olivera. No właśnie – wskazówek, bo jak każdy może szybko i przyjemnie się przekonać, jego przepisów nie trzeba realizować punkt po punkcie, dokładnie, szczegółowo i bez sprzeciwu. Jego pomysł na gotowanie to zabawa, kreatywność i bogactwo smaków. Podpierając się jedynie na recepturze znalezionej w książce „30 minut w kuchni”, przygotowałam wspaniały obiad pełen smaków i kolorów. Gorąco polecam!
Kurczak po cypryjsku z warzywami z patelni i aromatycznymi ciabattami:
- 3 piersi z kurczaka,
- 100 g fety,
- 1 duża garść natki pietruszki,
- 1 duża garść bazylii,
- 8 suszonych pomidorów z zalewy,
- skórka z 1 cytryny,
- sól,
- pieprz cytrynowy,
- oliwa,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 gałązka rozmarynu.
Warzywa:
- 1 pęczek szparagów,
- kilka pomidorków koktajlowych z gałązkami,
- 4 ząbki czosnku,
- oliwa,
- 2 gałązki rozmarynu,
- 1 gałązka oregano,
- 1 garść gałązek tymianku,
- kilkanaście czarnych oliwek.
Ciabatty:
- 3 ciabatty,
- oliwa,
- 1 ząbek czosnku,
- sól,
- oregano.
Oraz:
- czerwona kapusta marynowana.
Fetę wymieszać z posiekaną bazylią i natką oraz pomidorami suszonymi, oliwą, skórką z cytryny, pieprzem cytrynowym i 2 ząbkami czosnku.
Piersi umyć, osuszyć, naciąć tak, by powstały kieszenie, napełnić je przygotowanym farszem i zamknąć. Kieszonki lekko posolić z wszystkich stron. Kurczaka usmażyć na oliwie z dodatkiem rozmarynu, z obu stron na złoto (lepiej zrobić to pod przykryciem, by mięso ładnie doszło w środku).
Pozostałe na desce resztki farszu wymieszać z oliwą, posiekanym ząbkiem czosnku, oregano i solą. Tak przygotowanymi przyprawami natrzeć przecięte na pół ciabatty, zawinąć je w pergamin i wstawić do pieca nagrzanego do 200 stopni. Będą gotowe gdy ładnie się zrumienią.
Na drugiej patelni rozgrzać oliwę, dodać 4 całe ząbki czosnku, szparagi (bez zdrewniałych końcówek, które trzeba wcześniej odłamać i wyrzucić), pomidorki koktajlowe, oliwki, rozmaryn, oregano i tymianek. Warzywa lekko posolić i smażyć pod przykryciem tak długo, aż szparagi ładnie zmiękną. Na koniec warto odkryć patelnię, by soki odparowały i warzywa się lekko przypiekły.
Na duży półmisek wyłożyć warzywa i zioła. Kieszonki z kurczaka pokroić w plastry i przełożyć je na warzywa. Obok ustawić miseczkę z czerwoną kapustą i gorące ciabatty. Smacznego!
Pyszna uczta, aż ślinka leci 🙂
Naprawdę polecam 🙂