Szpinakowa tarta na jaglanym spodzie

Kolejny pomysł na wykorzystanie kaszy jaglanej, tym razem jako bazy do tarty. Bardzo smacznej tarty. Źródło – klik.

Szpinakowa tarta na jaglanym spodzie:

  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 250 g szpinaku – świeżego lub rozmrożonego,
  • 250 g fety,
  • 400 g śmietany 18 %,
  • 6 jajek,
  • 1 garść natki pietruszki,
  • 1/2 szklanki grana padano,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Kaszę przelać na sitku wrzątkiem. W rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać posiekaną cebulkę – zrumienić, a następnie 1 ząbek czosnku, a także odcedzoną kaszę – smażyć ok. 3 minut. Wlać wrzątek (1 cm ponad poziom kaszy), posolić i gotować do miękkości – wystudzić. Dodać 2 jajka, posiekaną natkę i starty ser, trochę soli i pieprzu – wymieszać. Przygotowaną masą wylepić spód i brzegi formy na tartę. Piec 10-15 minut w 200 stopniach z termoobiegiem (aż się zarumieni).

Szpinak przesmażyć chwilkę na łyżce oleju z dodatkiem pozostałego posiekanego czosnku. W misce wymieszać roztrzepane 4 jajka, śmietanę, sok z cytryny, szpinak, pokruszoną fetę, sól i pieprz. Tak przygotowaną masę przelać na podpieczony jaglany spód. Piec ok. 30 minut, aż masa się zetnie i przyrumieni.

Tartę podawać z wyrazistymi dodatkami, np. sałatą z pikantnym winegretem.

Jedna myśl w temacie “Szpinakowa tarta na jaglanym spodzie

Dodaj komentarz