Kolejny pomysł na wykorzystanie kaszy jaglanej, tym razem jako bazy do tarty. Bardzo smacznej tarty. Źródło – klik.
Szpinakowa tarta na jaglanym spodzie:
- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 250 g szpinaku – świeżego lub rozmrożonego,
- 250 g fety,
- 400 g śmietany 18 %,
- 6 jajek,
- 1 garść natki pietruszki,
- 1/2 szklanki grana padano,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól,
- pieprz,
- olej rzepakowy do smażenia.
Kaszę przelać na sitku wrzątkiem. W rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać posiekaną cebulkę – zrumienić, a następnie 1 ząbek czosnku, a także odcedzoną kaszę – smażyć ok. 3 minut. Wlać wrzątek (1 cm ponad poziom kaszy), posolić i gotować do miękkości – wystudzić. Dodać 2 jajka, posiekaną natkę i starty ser, trochę soli i pieprzu – wymieszać. Przygotowaną masą wylepić spód i brzegi formy na tartę. Piec 10-15 minut w 200 stopniach z termoobiegiem (aż się zarumieni).
Szpinak przesmażyć chwilkę na łyżce oleju z dodatkiem pozostałego posiekanego czosnku. W misce wymieszać roztrzepane 4 jajka, śmietanę, sok z cytryny, szpinak, pokruszoną fetę, sól i pieprz. Tak przygotowaną masę przelać na podpieczony jaglany spód. Piec ok. 30 minut, aż masa się zetnie i przyrumieni.
Tartę podawać z wyrazistymi dodatkami, np. sałatą z pikantnym winegretem.
Bardzo ciekawy spód:)