Szybki, ładny, świeży. Wiosenny 🙂
Makaron z delikatnym sosem z mascarpone:
- 250 g makaronu (u mnie wstążeczki z falbanką),
- 250 g mascarpone,
- 100 ml jogurtu naturalnego,
- 2/3 brokułu,
- 1 szklanka mrożonego groszku,
- 1 marchewka,
- sól,
- pieprz,
- płatki chili,
- czosnek granulowany,
- 2/3 szklanki płatków migdałów.
Migdały uprażyć na suchej patelni i odłożyć na później.
Marchew obrać i pokroić na cieniutkie ćwierćplasterki – wrzucić do posolonego wrzątku. Gdy będzie już prawie miękka dodać różyczki brokułu i groszek – gotować 5 minut.
Makaron ugotować al dente.
Mascarpone wymieszać z jogurtem i przyprawami.
Odcedzony makaron połączyć z odcedzonymi warzywami i serowym sosem – wymieszać. Każdą porcję dania posypać migdałami.
Ale pyszota, super pomysł na szybki obiad 🙂
Dzięki. Pozdrawiam 🙂