Pasztet pieczarkowy

Delikatny, ziołowy, lekki. Świetny jako alternatywa dla mięsnych pasztetów. Inspiracja – klik.

Pasztet pieczarkowy:

  • 500 g pieczarek,
  • 4 jajka,
  • masło klarowane do smażenia,
  • 3 cebule,
  • 1 czerstwa kajzerka,
  • 1/2 szklanki bułki tartej,
  • mleko do namoczenia kajzerki,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • czosnek granulowany.

Na maśle zeszklić posiekane drobniutko cebule. Cebulę odłożyć do miski. Na patelnię dodać masła i usmażyć na złoto starte na grubych oczkach pieczarki – odłożyć do miski. Kajzerkę porwać na kawałeczki i namoczyć w mleku, odcisnąć i dodać do przestygniętych pieczarek. Dodać także żółtka, posiekane liście natki, bułkę tartą i wszystkie przyprawy – wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę – dodać ją do reszty składników i delikatnie wymieszać. Masę przelać do keksówki wyłożonej pergaminem. Wierzch wyrównać i posypać bułką tartą. Piec 45 minut w 180 stopniach. Gotowe!

Pasztet rewelacyjnie smakuje na kanapkach, z jajkiem na twardo, z musztardą lub chrzanem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s