Chili z batatów i fasoli z ryżem i guacamole

chilibatatyPo meksykańsku, bez mięsa, z furą kolorów. Przepis wart wypróbowania🙂 P.S. Jamie i moje zmiany.

Chili z batatów i fasoli z ryżem i guacamole:

  • 2 średnie bataty,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 1 pęczek kolendry,
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1/2 marynowanego chili,
  • 1 łyżeczka kuminu,
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki,
  • sól.

Bataty obrać ze skórki, pokroić w kawałki wielkości kęsa i upiec lub ugotować do miękkości. W rondlu rozgrzać olej i na nim podsmażyć pokrojoną w pióra cebulę, posiekane chili i łodyżki kolendry oraz obraną i pokrojoną w dużą kostkę paprykę. Po 2-3 minutach smażenia dodać kumin i wędzoną paprykę, a po kolejnych 2-3 minutkach fasolę i pomidory. Chili dusić aż cebula będzie miękka. Wtedy dodać bataty, wymieszać i wszystko doprawić solą do smaku. Jeśli danie jest zbyt łagodne dodać odrobinę chili w proszku.

Chili podawać posypane listkami kolendry z ryżem basmati i guacamole (moja uproszczona wersja to 1 dojrzałe awokado+sok z 1/3 cytryny+sól).

One thought on “Chili z batatów i fasoli z ryżem i guacamole

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s