Szybki pikantny makaron z dynią piżmową

penneNiezawodny Jamie i królowa jesieni – dyńka. Tym razem piżmowa. I ciecierzyca – bo bez niej ani rusz 😉

Szybki pikantny makaron z dynią piżmową Jamie’go (z moimi zmianami):

  • 1 warzywna kostka rosołowa,
  • 1/2 dyni piżmowej,
  • 1 cebula,
  • 1/2 marynowanego chili (lub świeżego),
  • kilka listków szałwii,
  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 250 g makaronu penne,
  • grana padano do posypania,
  • 1 łyżka masła klarowanego.

Dynię i cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W rondlu rozpuścić masło klarowane i na nim podsmażyć warzywa, aż cebula się zeszkli. Dodać posiekane chili i szałwię oraz pokruszoną kostkę rosołową. Wlać ciecierzycę wraz z zalewą i ok. 1-1,5 szklanki wrzątku – gotować pod przykryciem, aż dynia będzie miękka.

Makaron ugotować osobno al dente.

Dyniowy sos zblendować – ale nie na całkowitą papkę – niech część warzyw pozostanie w całości. Doprawić do smaku.

Makaron odcedzić i wymieszać z sosem. Przed podaniem posypać świeżo startym grana padano.

Dodaj komentarz