Niezawodny Jamie i królowa jesieni – dyńka. Tym razem piżmowa. I ciecierzyca – bo bez niej ani rusz 😉
Szybki pikantny makaron z dynią piżmową Jamie’go (z moimi zmianami):
- 1 warzywna kostka rosołowa,
- 1/2 dyni piżmowej,
- 1 cebula,
- 1/2 marynowanego chili (lub świeżego),
- kilka listków szałwii,
- 1 puszka ciecierzycy,
- 250 g makaronu penne,
- grana padano do posypania,
- 1 łyżka masła klarowanego.
Dynię i cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W rondlu rozpuścić masło klarowane i na nim podsmażyć warzywa, aż cebula się zeszkli. Dodać posiekane chili i szałwię oraz pokruszoną kostkę rosołową. Wlać ciecierzycę wraz z zalewą i ok. 1-1,5 szklanki wrzątku – gotować pod przykryciem, aż dynia będzie miękka.
Makaron ugotować osobno al dente.
Dyniowy sos zblendować – ale nie na całkowitą papkę – niech część warzyw pozostanie w całości. Doprawić do smaku.
Makaron odcedzić i wymieszać z sosem. Przed podaniem posypać świeżo startym grana padano.