Paszteciki z ciecierzycą i sałatka (prawie) grecka

greckaInspiracja – Jamie. A na talerzu – chrupiące paszteciki z ciasta francuskiego, z bardzo prostym, ale sycącym farszem wegetariańskim. I – żeby nie było zbyt sucho – sałatka z kolorowych warzyw. Zdrowo i pysznie, a przy sprawnym piekarniku nawet szybko 😉

Paszteciki z ciecierzycą i sałatka (prawie) grecka:

Paszteciki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 100 g fety,
  • skórka z 1 cytryny,
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku,
  • oliwa,
  • 1/2 łyżeczki czarnuszki,
  • sól,
  • pieprz.

Sałatka:

  • 2-3 garście roszponki,
  • 1 długi ogórek,
  • 2 pomidory,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1/2 pęczka świeżej mięty,
  • 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki,
  • kilkanaście oliwek,
  • kilkanaście blanszowanych migdałów,
  • oliwa,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • pieprz.

Odcedzoną ciecierzycę, fetę, skórkę z cytryny, sól i pieprz oraz wędzoną paprykę zmiksować na gładkie puree. Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić na sześć równych kwadratów, na środek każdego położyć porcję farszu. Połączyć rogi ciasta tworząc szczelne sakiewki. Wierzch ciasta posmarować oliwą lub mlekiem, posypać czarnuszką i piec w 200 stopniach ok. 25 minut (aż paszteciki będą ładnie zarumienione).

W misce wymieszać roszponkę, obrane i pokrojone – ogórka, pomidory, cebulę. Dodać posiekane zioła, uprażone na suchej patelni migdały i wypestkowane oliwki. Sałatkę doprawić oliwą i sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem do smaku. Lekko ugnieść dłońmi, by przyprawy i soki z warzyw się przegryzły.

Dodaj komentarz