Zapraszam na naprawdę pyszny obiadek z kurczakiem w roli głównej. Dołączam gwarancję smaku 😉
Kurczak z czarną fasolą i orzeźwiającą salsą:
- 2 piersi z kurczaka,
- 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu,
- oliwa,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 pęczek świeżej kolendry,
- 1 puszka czarnej fasoli,
- 1 cebula,
- 1 cytryna,
- 3 duże dojrzałe pomidory,
- 2 dymki,
- 1 mały jogurt naturalny,
- sól,
- pieprz.
Mięsko – Umyte i osuszone piersi przeciąć wzdłuż na pół, posypać z obu stron solą, pieprzem, papryką wędzoną i kuminem. Usmażyć na złotobrązowo z obu stron na 2 łyżkach oliwy. Gotowe.
Fasola – Na łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w pióra cebulę, dodać posiekane łodyżki kolendry i czosnek. Po chwili dodać odcedzoną fasolę, doprawić solą i pieprzem – dusić 2-3 minutki. Gotowe.
Salsa – W misce wymieszać: obrane i drobno pokrojone pomidory (bez pestek), posiekane dymki i liście kolendry, odrobinę skórki startej z cytryny. Doprawić solą, pieprzem, oliwą i sokiem z cytryny. Podawać z jogurtem. Gotowe!
Smakowita propozycja na obiad 🙂