Obłędna tarta z pieczonymi burakami, karmelizowaną cebulą i bryndzą

tartazbryndzaTotalny eksperyment, składniki dobrane intuicyjnie, troszkę cierpliwości podczas pieczenia i… mamy TO! To chyba jedna z moich najlepszych dotychczasowych tart. Do wypróbowania KONIECZNIE!

Tarta z pieczonymi burakami, karmelizowaną cebulą i bryndzą:

Ciasto:

  • 300 g mąki,
  • 170 g masła,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 3 łyżki zimnej wody,
  • listki z 1 gałązki tymianku,
  • 1 żółtko.

Nadzienie:

  • 3 podłużne buraki,
  • kilka gałązek tymianku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 garść lubczyku,
  • 3-4 jajka,
  • 200 g śmietany 12%,
  • 120 g bryndzy,
  • sól,
  • pieprz,
  • 3 cebule,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka octu balsamicznego.

Dzień wcześniej umyć buraki, ułożyć je na sporym kawałku folii aluminiowej, skropić oliwą, posypać solą i pieprzem, dodać gałązki tymianku i szczelnie zawinąć. Piec w 200 stopniach ok. 1 godziny (do miękkości).

Drugiego dnia obrać buraki i pokroić w półplasterki.

Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto, wylepić nim dno i boki formy na tartę, podziurawić je widelcem i wstawić do lodówki na kwadrans. Po tym czasie ciasto wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 15 minut, aż zacznie się rumienić.

W tym czasie w misce wymieszać rózgą jajka, śmietanę, bryndzę, sól i pieprz. Pokrojone w pióra cebule poddusić na maśle klarowanym. Gdy zmiękną dodać cukier i ocet balsamiczny oraz troszkę soli – smażyć często mieszając, aż zacznie się ładnie karmelizować.

Na podpieczony spód tarty przełożyć cebule i przelać masę jajeczną. Na niej równomiernie rozłożyć buraki. Wierzch posypać posiekanym lubczykiem i oprószyć pieprzem. Piec ok. 30 minut, aż masa się zetnie i zacznie się rumienić z wierzchu. Gotowe!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s