Szwedzkie klopsiki z selerem i szpinakiem

klopsikiscanPrzepis pochodzi z książki Jamie’go Olivera „15 minut w kuchni”. Jest świetny!

Szwedzkie klopsiki z selerem i szpinakiem Jamie’go (z moimi zmianami):

  • 400 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego,
  • 1/2 pęczka koperku,
  • 1 łyżka spirytusu lub wódki,
  • 4 łyżki konfitury żurawinowej,
  • 4 łyżki śmietany 12%,
  • 1 korzeń selera,
  • kilka gałązek świeżego tymianku,
  • oliwa,
  • 200 g szpinaku baby,
  • 200 g ryżu basmati,
  • sól,
  • pieprz.

Seler obrać i pokroić w drobniutką kostkę. W sporym rondlu rozgrzać łyżkę oliwy, dodać seler, listki oberwane z tymianku, sól, pieprz i kilka łyżek wrzątku – przykryć i dusić do miękkości (w razie potrzeby dolać gorącej wody). W tym czasie ugotować ryż. Gdy seler będzie miękki, dodać do niego czysty szpinak i ugotowany, odcedzony ryż – doprawić i chwilkę razem gotować – gotowe.

Mięso starannie wymieszać z połową posiekanego koperku, solą, pieprzem – z masy uformować klopsiki wielkości piłeczki do ping ponga. Na patelni rozgrzać troszkę oliwy i usmażyć na niej klopsy. Gdy zaczną się rumienić polać mięso alkoholem i ostrożnie podpalić. Gdy ogień zgaśnie dodać konfiturę i śmietanę – przemieszać i przykryć. Dusić 3 minutki.

Klopsiki z sosem podawać na selerowym ryżu ze szpinakiem, posypane resztą koperku.

klopsikiscan2

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s