Mięso z mięsem w mięsie, czyli koszmar weganina ;)

miesoNie mam czasu na robienie domowych wędlin, choć wiem, że są naprawdę smaczne i dużo zdrowsze od kupnych. W sieci można znaleźć tysiące przepisów na takie rarytasy. Jednakże w większości przypadków, potrzeba sporo czasu na zabawę w małego masarza. Mimo to, w ubiegły weekend wygospodarowałam małą chwilkę na przygotowanie wspaniałego schabu z mięsem z łopatki pieczonego w boczku. To naprawdę mięso z mięsem w mięsie, więc niech weganie lepiej zamkną oczy. Mięsożerców zapraszam po przepis.

Mięso z mięsem w mięsie:

  • 1 kg schabu,
  • 400 g mielonej łopatki wieprzowej,
  • 1 opakowanie cienko krojonego wędzonego boczku,
  • 1 mała cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 szklanka startego wędzonego sera żółtego,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • papryka słodka i ostra.

Schab umyć, osuszyć i rozciąć na jeden duży płat mięsa. Mięso rozbić nieco tłuczkiem, by wszędzie miało mniej więcej taką samą grubość.

Mięso mielone wymieszać z cebulą i czosnkiem startymi na drobnej tarce, solą i pieprzem.

Schab posypać solą, pieprzem, paprykami i majerankiem, a następnie pokryć równomiernie warstwą mięsa mielonego. Całość posypać wędzonym serem. Delikatnie zrolować schab. Tak przygotowaną roladę otulić plasterkami boczku, zapakować w folię aluminiową i piec w 200 stopniach przez 2 godziny, pod koniec odkrywając wędlinę, by boczek się zarumienił. Mięso wystudzić przed krojeniem.

2 myśli w temacie “Mięso z mięsem w mięsie, czyli koszmar weganina ;)

Dodaj komentarz