Dziś troszkę na azjatycką nutę. Bardzo świeżo, bardzo wiosennie, bardzo zdrowo. Zapraszam 🙂 Inspiracja – Jamie.
Łosoś z sezamem, świeżymi warzywami i makaronem miso:
- 200 g makaronu ryżowego,
- 1 saszetka pasty miso,
- 3 kawałki łososia po 150 g,
- 1 limonka,
- 3 łyżeczki sezamu,
- 1 ząbek czosnku,
- 4 łyżeczki pasty tahini,
- 1 ogórek świeży gruntowy,
- 1 burak,
- 1 większa lub 2 małe młode marchewki,
- kilka rzodkiewek,
- 1 super dojrzałe awokado,
- 1 garść świeżej kolendry,
- oliwa,
- sól,
- pieprz,
- ew. papryczka chili.
Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, dodając do wrzątku pastę miso – odcedzić i przełożyć do ładnej miski.
Rybę umyć, osuszyć, przyprawić solą, pieprzem i sokiem z połowy limonki. Na dużej patelni rozgrzać troszkę oliwy i na niej usmażyć łososia (skórą do dołu). Wierzch ryby posypać sezamem. Ryba powinna się smażyć ok. 6 minut (w środku nie może być surowa). Na końcu można rybę odwrócić, by sezam się zarumienił. Łosoś jest gotowy do podania.
W moździerzu utrzeć pastę z czosnku, szczypty soli, tahini i soku z 1/4 limonki. Pastę przełożyć do ładnej miseczki i postawić na stole. Resztę limonki pociąć w cząstki i podać na stół.
Na półmisku ułożyć pozostałe dodatki (osobno), czyli pokrojone awokado i rzodkiewki, obrane i starte na tarce o grubych oczkach marchewkę, ogórka, buraka, a także listki kolendry i posiekane chili.
Wszystko gotowe!
Smakowity zestaw 😉
będę śledzić i się inspirować:)