Pierogi z bryndzą – obłędne!

Zbryndzą1To był błąd, by brać się za lepienie tych pierogów w środku tygodnia…. Po całym dniu w pracy spędziłam jednak kilka godzin w kuchni, ponieważ nie lubię odwoływać tego, co sobie raz zaplanuję (szczególnie jeśli chodzi o kulinaria). Na szczęście efekt starań wynagrodził wszelkie trudy. Przygotowane wg poniższego przepisu (źródło) pierogi z bryndzą były wyśmienite. Jednakże następnym razem przyrządzę je sobie na spokojnie w weekend i Wam też to zalecam 🙂

Pierogi z bryndzą (z moimi zmianami):

  • 750 g ziemniaków,
  • ok. 250 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 250 g bryndzy,
  • 50 g masła,
  • 150 g boczku,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka gęstej śmietany,
  • szczypiorek,
  • sól,
  • pieprz.

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Przestudzić, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub przepuścić przez praskę.

Odważyć 150 g ziemniaków, dodać masło, bryndzę, trochę posiekanego szczypiorku i śmietanę. Farsz dokładnie wymieszać, ewentualnie dodać sól i pieprz do smaku.

Do reszty ziemniaków dodać mąkę, jajko, posolić i wyrobić ciasto nadające się do lepienia pierogów (nie może być zbyt rzadkie ani lepkie). Zostawić ciasto, aby chwilę odpoczęło. Rozwałkować na grubość ok. 2 mm, wykroić z ciasta kółka. Na każde kółko położyć kulkę farszu, złożyć kółko na pół i zlepić brzegi ciasta w kształt pierogów.  Pierogi gotować w osolonej wodzie ok. 5 minut od momentu wypłynięcia.

Pierogi podawać na gorąco, okraszone skarmelizowanym na odrobinie oleju boczkiem z cebulą i posypane szczypiorkiem.

Zbryndzą2

Reklamy

One thought on “Pierogi z bryndzą – obłędne!

  1. Pingback: Top 5 – czerwiec 2016 | Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s