Truskawkowo-truskawkowe ciasto z truskawkami ;)

TruskawkoweCudowne, ulubione, perfekcyjne, mega proste – ciasto truskawkowe z galaretką, czyli to, co w czerwcu najlepsze! UWAGA – przepis głównie dla totalnych leni i amatorów 🙂

Truskawkowo-truskawkowe ciasto z truskawkami (duża prostokątna blaszka):

Biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki kakao,
  • masło do posmarowania formy.

Krem:

  • 2 budynie truskawkowe + mleko do ich przygotowania,
  • 4 łyżki kaszy manny + 1/2 szklanki mleka,
  • 50 g masła.

Dodatkowo:

  • 500 g truskawek,
  • 2 galaretki truskawkowe + woda do ich przygotowania.

Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i dalej miksować. Wsypać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia – delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej pergaminem i wysmarowanej masłem. Wygładzić szpatułką i piec 25 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po wyłączeniu pieca, ciasto zrzucić w blaszce na podłogę z wysokości ok. pół metra i wystudzić w stygnącym piekarniku.

Kaszę ugotować na mleku i wystudzić.

Budynie przygotować wg instrukcji na opakowaniu (w razie potrzeby dodać cukru) – wystudzić.

Kaszę zmiksować z masłem, dodać budynie i ponownie zmiksować na gładki krem – schłodzić.

Galaretki przygotować wg instrukcji na opakowaniu – wystudzić.

Na gotowym biszkopcie rozsmarować krem. Na kremie ułożyć pokrojone truskawki. Wszystko zalać tężejącą galaretką. Schłodzić. Proste, prawda?

 

Jedna myśl w temacie “Truskawkowo-truskawkowe ciasto z truskawkami ;)

  1. Pingback: Top 5 – czerwiec 2016 | Kultura Kulinarna

Dodaj komentarz