Omlet z warzywami:
- 1 duży ziemniak,
- 1 czerwona cebula,
- 1 czerwona papryka,
- 1 pęd selera naciowego,
- 1/2 szklanki mrożonego groszku,
- 1/2 szklanki kukurydzy (mrożonej lub konserwowej),
- 4 jajka,
- 1 garść startego grana padano,
- 1 dymka (zielona część),
- 2 dojrzałe pomidory,
- 1/2 chili,
- 1 kalarepka,
- 1 cytryna,
- sól,
- pieprz,
- oliwa.
Ziemniaka obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Paprykę wydrylować i pokroić w kosteczkę. Tak samo pokroić seler i obraną cebulę. Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Na niej zeszklić cebulę. Dodać ziemniaka, paprykę, seler, groszek i kukurydzę – smażyć 2 minuty. Warzywa podlać odrobiną wody, przykryć i dusić, aż ziemniak się ugotuje. Warzywa odkryć, doprawić solą i pieprzem, odparować nadmiar wody. Jajka roztrzepać z solą i pieprzem – wlać je na warzywa, równomiernie rozprowadzić i przykryć. Gdy jajka się zetną omlet posypać grana padano i posiekaną dymką. Omlet jest gotowy.
Obrane pomidory, chili bez pestek, sok z połowy cytryny, sól, pieprz i odrobinę oliwy zmiksować – orzeźwiająca salsa do podawania z omletem gotowa!
Kalarepkę obrać i pokroić w cienkie paseczki, doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i oliwą – surówka gotowa 🙂
Pyszna propozycja na śniadanie 🙂
Ale piękna propozycja śniadaniowa! 😀 Szkoda, że nie mam wszystkich produktów w lodówce bo byłby jutro na śniadanie 😉
Zawsze można to odłożyć na weekend 🙂