Omlet z warzywami

omlet1Szybko, warzywnie, kolorowo 🙂

Omlet z warzywami:

  • 1 duży ziemniak,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 pęd selera naciowego,
  • 1/2 szklanki mrożonego groszku,
  • 1/2 szklanki kukurydzy (mrożonej lub konserwowej),
  • 4 jajka,
  • 1 garść startego grana padano,
  • 1 dymka (zielona część),
  • 2 dojrzałe pomidory,
  • 1/2 chili,
  • 1 kalarepka,
  • 1 cytryna,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa.

Ziemniaka obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Paprykę wydrylować i pokroić w kosteczkę. Tak samo pokroić seler i obraną cebulę. Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Na niej zeszklić cebulę. Dodać ziemniaka, paprykę, seler, groszek i kukurydzę – smażyć 2 minuty. Warzywa podlać odrobiną wody, przykryć i dusić, aż ziemniak się ugotuje. Warzywa odkryć, doprawić solą i pieprzem, odparować nadmiar wody. Jajka roztrzepać z solą i pieprzem – wlać je na warzywa, równomiernie rozprowadzić i przykryć. Gdy jajka się zetną omlet posypać grana padano i posiekaną dymką. Omlet jest gotowy.

Obrane pomidory, chili bez pestek, sok z połowy cytryny, sól, pieprz i odrobinę oliwy zmiksować – orzeźwiająca salsa do podawania z omletem gotowa!

Kalarepkę obrać i pokroić w cienkie paseczki, doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i oliwą – surówka gotowa 🙂

omlet2

3 myśli w temacie “Omlet z warzywami

Dodaj komentarz