Sernik stracciatella z solonym karmelem i popcornem

pop1Kiedy zobaczyłam ten piękny sernik na blogu burczymiwbrzuchu, od razu wpisałam przepis na listę zatytułowaną „koniecznie do zrobienia”. Do pieczenia użyłam samych najlepszych składników, w tym twarogu „prosto ze wsi”. Moim zdaniem sernik był świetny – wilgotny, nie za słodki i bardzo ładnie się prezentował. Przez dodatek soli w karmelu deser raczej nie wszystkim przypadnie do gustu. Mimo to, takiego sernika trzeba spróbować chociaż raz. Recepturę podaję ze swoimi zmianami.

Sernik stracciatella z solonym karmelem i popcornem:

Spód:

  • 100 g masła,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 2 jajka,
  • 80 g cukru,
  • 120 g mąki pszennej.

Masa twarogowa:

  • 1 kg dwukrotnie mielonego twarogu,
  • 2 rozgniecione banany,
  • 2 jajka,
  • 100 g mascarpone,
  • 100 g cukru,
  • 50 g gorzkiej czekolady,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Solony karmel:

  • 80 g cukru,
  • 2 łyżki wody,
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 1 łyżeczka soli,
  • popcorn.

Jedną czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej ze szczyptą soli – ostudzić. Jajka przeznaczone na spód ubić z cukrem na kogel-mogel. Dodać do nich czekoladę i mąkę – cały czas miksować.

Spód tortownicy 23 cm wyłożyć pergaminem, a boki posmarować masłem. Do formy wlać ciasto – piec 20 minut w 180 stopniach.

Twaróg krótko zmiksować z mąką ziemniaczaną i rozgniecionymi bananami. Stopniowo dodawać mascarpone i cukier. Wyłączyć mikser i do sera dodać posiekaną czekoladę – przemieszać.

Masę twarogową przelać na podpieczony spód i piec 15 minut w 180 stopniach. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni (u mnie nie da się niżej) i piec jeszcze ok. 60-75 minut (masa serowa ma się ściąć i zarumienić na wierzchu).

W rondelku podgrzać kremówkę z solą i odstawić. W drugim rondelku rozpuścić cukier z wodą – powoli podgrzewać, aż zacznie robić się złocisty i gęsty. Powoli wlać kremówkę – wymieszać i gotować karmel ok. 10 minut – wystudzić (uwaga – nie próbować palcem, ani językiem – grozi poważnym poparzeniem!).

Chłodnym karmelem polać sernik, a wierzch udekorować uprażoną i leciutko posoloną kukurydzą – schłodzić kilka godzin w lodówce.

pop3

pop2

Reklamy

2 thoughts on “Sernik stracciatella z solonym karmelem i popcornem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s