Wiosenny quiche ze szparagami i nie tylko :)

quiche1Sezon na szparagi trwa w najlepsze, ale zanim się obejrzymy, będzie „po ptakach”. Więc nie warto tracić czasu. Lepiej już teraz zaopatrzyć się w zielone pęczki i eksperymentować na potęgę (tak – mogłabym jeść szparagi codziennie). Dla poszukujących inspiracji – dzisiejszy wpis. Wyładowany po brzegi quiche ze szparagami, boczkiem, szpinakiem i nie tylko. PYSZNY!!!

Wiosenny quiche ze szparagami:

Ciasto:

  • 220 g mąki pszennej,
  • 120 g masła,
  • 1 łyżeczka soli.

Farsz:

  • 1 pęczek zielonych szparagów,
  • ½ opakowania mrożonego szpinaku lub duży pęczek świeżego,
  • 1 szklanka mrożonego groszku,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 4 jajka,
  • 300 ml śmietany 30%,
  • 10-15 cieniutkich plasterków wędzonego boczku,
  • ok. 180 g kremowego twarożku (może być sernikowy z wiaderka),
  • sól,
  • pieprz,
  • czosnek granulowany.

Mąkę zagnieść z solą i zimnym masłem. Gdy składniki połączą się w zwarte ciasto, zawinąć je w woreczek i schować do lodówki na minimum kwadrans.

Szparagi wypłukać, odłamać zdrewniałe końcówki i je wyrzucić. Resztę pokroić w kawałki ok. 2 cm. W niedużym garnku zagotować wodę z 1 łyżeczką soli, wrzucić do niej szparagi. Warzywa gotować max. 2 minuty. Dodać groszek i szpinak (jeśli jest świeży trzeba go umyć i posiekać). Warzywa blanszować 1 minutę – odcedzić.

W misce roztrzepać jajka ze śmietaną i posiekanym szczypiorkiem. Śmiało doprawić solą, pieprzem i czosnkiem.

Boczek pokroić na mniejsze kawałki i usmażyć na chrupko, po czym odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Ciasto rozwałkować i wyłożyć plackiem formę do tarty. Spód i boki podziurawić widelcem i wstawić formę do pieca rozgrzanego do 200-220 stopni. Piec ok. 12 minut, aż ciasto zacznie się rumienić na brzegach, a na środku będzie bielutkie.

Na podpieczonym spodzie ułożyć warstwę szparagowo-groszkowo-szpinakową. Całość zalać masą jajeczno-śmietanowo-szczypiorkową. Na całej powierzchni tarty równomiernie rozłożyć grudki delikatnie posolonego twarożku. Na wierzchu ułożyć chrupiący boczek.

Tartę zapiekać ok. 25-30 minut. Jest gotowa dopiero wtedy, gdy masa jajeczna całkowicie się zetnie, a nawet zacznie się z wierzchu rumienić. Gotowe!

quiche2

P.S. Myślę, że po sezonie wystarczy wymienić szparagi np. na brokuła lub fasolkę szparagową i obiad będzie równie pyszny!

6 thoughts on “Wiosenny quiche ze szparagami i nie tylko :)

  1. Pingback: Top 5 – maj 2016 | Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s