Kurczak w oregano z pikantną komosą ryżową i ananasem

quinoa1Kolorowe danie z tysiącem witamin i jeszcze większą ilością aromatów. A opiekany ananas to absolutny hit!!!

Kurczak w oregano z pikantną komosą ryżową i ananasem:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 1 czubata łyżeczka suszonego oregano,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa,
  • 200 g komosy ryżowej,
  • 1 sałata rzymska,
  • ½ świeżego ananasa,
  • 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego,
  • 1 bardzo dojrzałe awokado,
  • 1 marynowane chili,
  • 1 garść listków kolendry,
  • 1 limonka.

Umytego i osuszonego kurczaka obtoczyć w soli, pieprzu i oregano – przykryć folią lub pergaminem i utłuc wałkiem, by piersi były w każdym miejscu mniej więcej tej same grubości.

Komosę ryżową ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić. W rozdrabniaczu zmiksować miąższ awokado z kolendrą, marynowanym chili, sokiem z połowy limonki, solą i pieprzem oraz łyżką oliwy. Ostygniętą komosę wymieszać z zawartością rozdrabniacza, ew. doprawić.

Ananasa obrać, pozbyć się twardego trzonu, połowę miąższu pokroić w nieduże kawałki.

Na jednej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i na niej usmażyć kurczaka z obu stron na ciemnozłoto (5 minut z każdej strony). Na mniejszej patelni opiec kawałki ananasa (ma się lekko skarmelizować na brzegach).

Sałatę rzymską umyć, wysuszyć, wymieszać z pozostałym sokiem z limonki, oliwą, solą i pieprzem.

Na talerze nałożyć duże porcje komosy, kurczaka, ananasa, sałatę. Danie udekorować jogurtem i listkami kolendry.

quinoa2

One thought on “Kurczak w oregano z pikantną komosą ryżową i ananasem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s