To taka tradycyjna forma obiadu typu „mięsko, ziemniaczki, sosik”. Ale z talerzy wcale nie wieje nudą. Mięsko jest mięciutkie i soczyste, ziemniaczki pół na pół z selerem smakują ciekawiej, a sosik jest lekki i dobrze doprawiony. Można? Można!
Schab w sosie marchewkowo-paprykowym z puree selerowym:
- 3 plastry schabu,
- 1 duża cebula,
- 1 duża marchew,
- 1 czerwona papryka,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego,
- 1 listek laurowy,
- sól,
- pieprz,
- słodka papryka w proszku,
- 2 łyżeczki mąki,
- 2 łyżki śmietany 30%,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 korzeń selera,
- 2-3 ziemniaki,
- 50 g masła,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 1/4 szklanki mleka.
Schab równomiernie rozbić tłuczkiem, przyprawić z obu stron solą i pieprzem – odstawić na kwadrans. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim mięso z obu stron na złoto. Mięso odłożyć na talerz, a na pozostały tłuszcz wsypać drobno pokrojoną cebulę i po chwili również czosnek – zeszklić. Dodać obrane i pokrojone w drobną kosteczkę marchew i paprykę. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, zielem angielskim – podsmażać ok. 5 minut. Do warzyw dodać schab i całość podlać wodą lub bulionem tak, by warzywa i mięso były ledwo przykryte płynem. Dodać liść laurowy i przykryć – dusić 30 minut, aż mięso będzie miękkie.
Po tym czasie do szklanki wyłowić 2-3 chochelki sosu i wmieszać do niego mąkę i śmietanę. Zahartowaną zawartość szklanki wlać na patelnię i wymieszać, zagęszczając w ten sposób sos. Gotować bez przykrycia ok. 5 minut. Przed podaniem ew. doprawić.
Puree – Ziemniaki i seler obrać i pokroić w kostkę mniej więcej tej samej wielkości. Warzywa zalać wodą, posolić i ugotować do miękkości – odcedzić. Warzywa zgnieść na puree dodając mleko, masło i drobno posiekaną natkę (dużo!). Doprawić solą i pieprzem. Podawać ze schabem w sosie.
Pingback: Top 5 – marzec 2016 | Kultura Kulinarna