Schab w sosie marchewkowo-paprykowym z puree selerowym

SchabikTo taka tradycyjna forma obiadu typu „mięsko, ziemniaczki, sosik”. Ale z talerzy wcale nie wieje nudą. Mięsko jest mięciutkie i soczyste, ziemniaczki pół na pół z selerem smakują ciekawiej, a sosik jest lekki i dobrze doprawiony. Można? Można!

Schab w sosie marchewkowo-paprykowym z puree selerowym:

  • 3 plastry schabu,
  • 1 duża cebula,
  • 1 duża marchew,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego,
  • 1 listek laurowy,
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka papryka w proszku,
  • 2 łyżeczki mąki,
  • 2 łyżki śmietany 30%,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 korzeń selera,
  • 2-3 ziemniaki,
  • 50 g masła,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 1/4 szklanki mleka.

Schab równomiernie rozbić tłuczkiem, przyprawić z obu stron solą i pieprzem – odstawić na kwadrans. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim mięso z obu stron na złoto. Mięso odłożyć na talerz, a na pozostały tłuszcz wsypać drobno pokrojoną cebulę i po chwili również czosnek – zeszklić. Dodać obrane i pokrojone w drobną kosteczkę marchew i paprykę. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, zielem angielskim – podsmażać ok. 5 minut. Do warzyw dodać schab i całość podlać wodą lub bulionem tak, by warzywa i mięso były ledwo przykryte płynem. Dodać liść laurowy i przykryć – dusić 30 minut, aż mięso będzie miękkie.

Po tym czasie do szklanki wyłowić 2-3 chochelki sosu i wmieszać do niego mąkę i śmietanę. Zahartowaną zawartość szklanki wlać na patelnię i wymieszać, zagęszczając w ten sposób sos. Gotować bez przykrycia ok. 5 minut. Przed podaniem ew. doprawić.

Puree – Ziemniaki i seler obrać i pokroić w kostkę mniej więcej tej samej wielkości. Warzywa zalać wodą, posolić i ugotować do miękkości – odcedzić. Warzywa zgnieść na puree dodając mleko, masło i drobno posiekaną natkę (dużo!). Doprawić solą i pieprzem. Podawać ze schabem w sosie.

One thought on “Schab w sosie marchewkowo-paprykowym z puree selerowym

  1. Pingback: Top 5 – marzec 2016 | Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s