Fasolka zapiekana z chorizo i pomidorkami

ZchorizoSmaczne, pikantne danie, z moją ulubioną kiełbasą chorizo. Wg cudownie prostej receptury Jamie’go. Mniam😉

P.S. Najlepszy jest sos powstały z soku z pomidorów i tłuszczyku wytopionego z chorizo!!!

Fasolka zapiekana z chorizo i pomidorkami (z moimi zmianami):

  • 500 g dojrzałych pomidorków koktajlowych,
  • 1 duża kiełbaska chorizo,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól,
  • pieprz.

W naczyniu żaroodpornym wymieszać: pomidorki, pokrojone w plasterki chorizo, odcedzoną fasolę, tymianek, igiełki rozmarynu. Całość skropić octem i oliwą, doprawić solą i pieprzem. Przemieszać i wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. godzinkę, czasem mieszając. Chorizo ma być podpieczone, pomidorki częściowo popękane. Danie podawać na gorąco z bagietką lub ciabattą. Uwaga – ostrożnie z pomidorkami – w ich środku pływa wrzątek!!!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s