Grzybowa lasagne z kurczakiem i wędzonym serem

Lasagne z pieczarkamiW taką pogodę jak dziś, nic nie poprawia mi humoru bardziej niż makaron (no może brownies albo jabłecznik). A jak makaron, to czemu nie lasagne? Np. z pieczarkami i kurczakiem – pycha! Wybaczcie jakość zdjęcia – nie wyszło 😦

Grzybowa lasagne z kurczakiem i wędzonym serem:

  • 9 płatów makaronu lasagne,
  • 600 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • oliwa,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 gałązka tymianku,
  • 4 łyżki masła,
  • 3 łyżki mąki,
  • 300 ml mleka,
  • 250 ml bulionu grzybowego,
  • 150 g żółtego wędzonego sera,
  • gałka muszkatołowa,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • szczypiorek do dekoracji.

Kurczaka doprawić solą i pieprzem, pokroić w kostkę i usmażyć na oliwie. Zarumienione mięso zdjąć na talerzyk i odstawić. Na patelnię dolać oliwy i zeszklić na niej posiekaną cebulkę. Dodać pokrojone pieczarki, sól, pieprz, listki tymianku (woda ma odparować, a grzyby zezłocić). Dodać usmażonego kurczaka i wymieszać.

Na osobnej patelni lub w rondlu rozgrzać masło, zasmażyć na nim mąkę, dolać ciepłe mleko i bulion – gotować mieszając. Gdy sos zgęstnieje wyłączyć ogień, dodać połowę startego sera, szczyptę startej gałki muszkatołowej i pieprz.

Naczynie żaroodporne posmarować oliwą lub masłem, następnie ułożyć w nim warstwy makaronu (3X3), sosu i pieczarek z mięsem. Kolejność jest dowolna, ale trzeba przypilnować, by sos znalazł się na samym dole i na samej górze i żeby makaron wszędzie miał dostęp do płynu, gdyż to właśnie w nim ma się ugotować. Wierzch posypać resztą sera i szczypiorkiem. Piec pod przykryciem w 180 stopniach. Gdy makaron zmięknie, można odkryć lasagne, by ser na wierzchu się przyrumienił.

Jedna myśl w temacie “Grzybowa lasagne z kurczakiem i wędzonym serem

  1. Pingback: Top 5 – październik 2015 | Kultura Kulinarna

Dodaj komentarz