Zapraszam na zupę, która w zupełności wystarczy za cały obiad i w dodatku w pełni zaspokoi apetyt na jesienne aromaty, a przede wszystkim na paprykę!
Potrawka paprykowa z kabanosami:
- 100 g ryżu,
- 3 duże czerwone papryki,
- 2 cebule,
- 300 g kabanosów,
- 1 puszka pomidorów,
- 1 l bulionu,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- sól,
- pieprz,
- ew. cukier,
- pieprz cayenne,
- kilka listków bazylii (u mnie czerwona),
- mały jogurt grecki,
- 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego.
Na oliwie usmażyć na rumiano pokrojone w plasterki kabanosy. Dodać posiekane cebule, a gdy się zeszklą dosypać pokrojone w kostkę papryki (bez gniazd nasiennych) – chwilę smażyć. Do garnka wlać posiekane pomidory wraz z zalewą oraz bulion. Dodać koncentrat i wymieszać. Zupę gotować ok. 10 minut. Dodać ryż i gotować, aż zmięknie w zupie. Na koniec danie doprawić do smaku solą, pieprzem, pieprzem cayenne i ew. cukrem.
Przed podaniem, każdą porcję udekorować kleksem jogurtu i posiekaną bazylią oraz oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
Pingback: Top 5 – październik 2015 | Kultura Kulinarna