Solidna potrawka paprykowa z kabanosami

Paprykowa1Zapraszam na zupę, która w zupełności wystarczy za cały obiad i w dodatku w pełni zaspokoi apetyt na jesienne aromaty, a przede wszystkim na paprykę!

Potrawka paprykowa z kabanosami:

  • 100 g ryżu,
  • 3 duże czerwone papryki,
  • 2 cebule,
  • 300 g kabanosów,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 1 l bulionu,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • ew. cukier,
  • pieprz cayenne,
  • kilka listków bazylii (u mnie czerwona),
  • mały jogurt grecki,
  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego.

Na oliwie usmażyć na rumiano pokrojone w plasterki kabanosy. Dodać posiekane cebule, a gdy się zeszklą dosypać pokrojone w kostkę papryki (bez gniazd nasiennych) – chwilę smażyć. Do garnka wlać posiekane pomidory wraz z zalewą oraz bulion. Dodać koncentrat i wymieszać. Zupę gotować ok. 10 minut. Dodać ryż i gotować, aż zmięknie w zupie. Na koniec danie doprawić do smaku solą, pieprzem, pieprzem cayenne i ew. cukrem.

Przed podaniem, każdą porcję udekorować kleksem jogurtu i posiekaną bazylią oraz oprószyć świeżo mielonym pieprzem.

Paprykowa2

Jedna myśl w temacie “Solidna potrawka paprykowa z kabanosami

  1. Pingback: Top 5 – październik 2015 | Kultura Kulinarna

Dodaj komentarz